Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председништво Скупштине Косова одлучило је да ванредна седница о изгласавању неповерења влади Аљбина Куртија буде одржана сутра у 11 часова у Приштини.

Захтев за расправу о неповерењу поднео је Демократски савез Косова, једна од две владајуће странке, незадовољан одлуком премијера Куртија да смени Агима Вељиу са места министра унутрашњих послова и због оклевања да безусловно укине таксу на српске производе.

ДСК и покрет Самоопредељење су почетком фебруара постигли споразум о коалиционој влади.

Захтев ДСК о изгласавању неповерења влади Аљбина Куртија подржале су све опозиционе странке.

На данашњој седници Председништва скупштине председница Вјоса Османи из ДСК са представником покрета Самоопредељење била је против заказивања ванредне седнице и обарања владе.

САД, Француска и Немачка задовољни што ће се гласати о поверењу владе

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет изјавио је да је задовољан што ће косовска скупштина расправљати о изгласавању неповерења влади Аљбина Куртија, док се водеће европске земље Француска и Немачка заузимају за очување постојеће владе, бар до окончања кризе изазване коронавирусом.

Филип Коснет је рекао како им је драго да виде да ће Скупштина сутра одржати седницу о изгласавању неповерења.

“Као што сам данас рекао премијеру, важно је да скупштина и све институције поштују Устав Косова”, навео је Коснет на свом Твитер налогу.

Саопштење са истим садржајем објавила је и америчка амбасада у Приштини.

Расправа о неповерењу долази непуна два месеца од формирања најновијег сазива косовске владе.

Демократски савез и покрет Самоопредељење преговарали су о успостављању каолиционе владе скоро четири месеца, а после непуна два месеца налазе се пред разлазом због неслагања око руковођења кризном ситуацијом након појаве коронавируса.

“Француска и Немачка забринуте због политичке ситуације на КиМ”

Разлазом две владајуће странке манифестују се и разлике у ставовима западних сила према Косову и политици главних фигура централних косовских институција.

Док је из америчке амбасаде индиректно поздрављена намера ДСК да обори владу којој и даље формално припада, из Министарства спољних послова Немачке и Француске захтевају одлагање сутрашњег гласања за свргавање владе Аљбина Куртија.

Заједничком изјавом, захтева се да се расправа за неповерење Куртијевој влади барем одложи.

“Француска и Немачка су забринуте због политичке ситуације на Косову, у време када је потребно политичко јединство да би се суочило са кризом због Ковида-19”, каже се у саопштењу.

“Косову је потребна стабилна и у потпуности функционална влада да би се носила с кризом. Због тога позивамо да се гласање о неповерењу Влади поново размотри или одложи “, наводи се у саопштењу.

Спремност за конкретну подршку 

Подсећају на подршку приоритетима косовске владе, као што је сузбијање корупције и подршка друштвено-економском развоју, и најављују спремност да појачају конкретну подршку Косову у овим областима.

“Што се тиче односа Косова и Србије, очекујемо да обе стране предузму неопходне кораке како би уклониле препреке за наставак дијалога”, наводи се у саопштењу Немачке и Француске и поздравља одлука косовске владе да укине таксу на робу из централне Србије.

“Када се стекну услови за наставак дијалога и када се превазиђе криза са Ковидом-19, председник Макрон и канцеларка Меркел планирају да организују самит у Паризу, којем ће присуствовати лидери обе стране и високи представник Борел” , подвлачи се у саопштењу.

Истиче се да је “спор између Србије и Косова европско безбедносно питање, тако да ће Европска унија наставити да улаже напоре за помоћ након што се обе стране договоре да наставе разговоре између њих. Уследиће и координација са нашим партнерима, посебно са Сједињеним Државама “, додају Немачка и Француска.

“Циљ дијалога треба да остане потпуна нормализација односа између Косова и Србије свеобухватним, коначним и правно обавезујућим споразумом. Постизање овог циља услов је за обе стране да се придруже Европској унији.”

Ванредна седница косовске скупштине о опозиву владе заказана је за среду у 11 часова.

Специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел, подржао је одржавање заседања скупштине привремених приштинских институција, где ће се расправљати о изгласавању неповерења влади Аљбина Kуртија.

Гренел је поделио објаву амбасадора САД у Приштини Филипа Kоснета на Твитеру, где је амбасадор навео да је задовољан што ће та седница бити одржана, преноси Kосово онлајн.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here