Mesto za reklamu

01.02.2022.

Скупштина Републике Српске разматрала је кризу у БиХ након наметања спорног закона Валентина Инцка о забрани негирања геноцида. На седници је био и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, а Бакир Изетбеговић је одбио да дође у Бањалуку, истичући да о кризи треба да се разговара у Сарајеву. Народна скупштина Републике Српке усвојила је 12 закључака о политичко-економској ситуацији у БиХ.

Криза у БиХ траје од јула, када је Валентин Инцко наметнуо спорни Закон о забрани негирања геноцида.

Једна тачка дневног реда и један документ – политичко-економска ситуација у БиХ. За скупштинску говорницу пре расправе изашли су председници девет партија.

“Да останемо чврсто при закључцима донесеним на прошлој Народној скупштини. Учинили смо капиталну ствар, честитам свима нама. Донели смо закључке којима смо рекли да повлачимо сагласност са одлуком о војсци, индиректним порезима и високосудском тужилачком савету. То је велика одлука коју смо донели, сад је ствар стратегије како даље. Надам се да ће опозиција бити овде и да ћемо донети закон о високосудском тужилачком савету РС. Донећемо закон и вратити нашу имовину”, поручио је Милорад Додик, председник СНСД.

Опозицији је засметало што су својих 20 минута за говорницом морали да искористе пре него што су чули Милорада Додика. Сматрају га најодговорнијим за кризу у БиХ.

На данашњој седници донети су закључци којима се тражи да представници Републике Српске у ПС БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

Од Владе Републике Српске се тражи да у парламентарну процедуру упути закон о финансирању невладиних организација.

Наводи се да у складу са закључцима са 20. посебне седнице Народне скупштине представници Републике Српске у парламенту БиХ, Савету министара и Председништву БиХ могу да присуствују седницама, али на начин да у одлучивању уважавају ставове и одлуке Народне скупштине, Владе и председника Републике Српске.

Закључке су потписали представници посланичких клубова СНСД-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске и НПС.

За предложене закључке гласало је 50 посланика, колико их је и било присутних.

Донети су наредни закључци:

– Народна скупштина Српске констатује да нису престали разлози због којих је НСРС усвојила закључке на 20. посебној седници одржаној 30. јула 2021. године.

– НСРС констатује да су се представници Српске у институцијама БиХ понашали и деловали у складу са закључцима усвојеним на 20. посебној седници.

– НСРС тражи да представници Српске изабрани у ПС БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

– Парламент Српске тражи од Владе Српске да у парламентарну процедуру упути закон о финансирању невладиних организација.

– НСРС подржава што скорије усвајање и ступање на снагу закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу на имовину.

-НСРС ће основати радно тело за борбу против корупције у својим актима предвидети да на челу тог радног тела буде представник опозиције.

– НСРС тражи од Парламентарне скупштине БиХ да пре сваке седнице достави Народној скупштини све материјале на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

– НСРС тражи од Савета министара да прие сваке седнице достави све материјале Влади Српске на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

– НСРС тражи од Председништва БиХ да пре сваке седнице достави све материјале председнику Српске ради заузимања ставова у адекватном временском року.

– НСРС сматра да је у складу са закључцима са 20. посебне сједнице, да представници Српске у ПС БиХ, Савјету министара и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у свом одлучивању уважавају ставове и одлуке Парламента Српске, Владе Српске и предсједнице Српске.

– НСРС предлаже предсједници Српске да упути нови позив предстанвицима институција и других конститутивних народа из ФБиХ за разговор и дијалог о могућим рјешењима за превазилажење тренутне кризе у БиХ.

– НСРС остаје при ставу да БиХ може егзистирати само на бази Устава БиХ и договора између два ентитета и три конститутивна народа.

Шта је поручио Драган Човић 

Драган Човић је у обраћању Скупштини Републике Српске претходно објаснио зашто је из Мостара дошао у Бањалуку. Без обзира на могуће неугодности овде сам, каже Човић, јер сматрам да излаза из кризе нема без тражења заједничких рјешења.

“Изненадиће вас чињеница да ових дана, када смо интензивно разговарали око изборног закона, био сам у друштву у ком је био и Изетбеговић и где су они сугерисали Изетбеговићу да дође овде и обрати се са ове говорнице”, рекао је Човић, који је председник ХДЗ-а.

Свестан, каже, да се његов говор са великом пажњом прати у Сарајеву, Човић истиче да је императив очувати Устав БиХ и мир по сваку цену.

“Сада врло јасно кажем, враћајући поверење трију народа, ви чувајте РС, толико сте емоција изнели овде сад кад сте говорили, да вам сви на томе морамо завидети, чак и када супротстављате становишта, опет претпостављам да знате око чега – да би било боље. Оно што вас морам замолити, уз честитке на ономе што радите овде с више или мање успеха, оставите довољно отворена врата и за друга два конститутивна народа”, навео је Човић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here