1. 05. 2020.

Нема разлога да у Србији више постоји ванредно стање, рекла је премијерка Ана Брнабић на седници Скупштине Србије, на којој су посланици након инцидента који је Бошко Обрадовић направио на почетку заседања, почели расправу о укидању ванредног стања, које је уведено 15. марта.

Брнабићева је казала да су се, према мишљењу струке, створили сви услови да се укине ванредно стање.

“Услов је био да више од седам дана имамо мање од пет одсто заражених у односу на број заражених. Тај услов је испуњен, од 28. априла ми смо испод пет одсто”, рекла је Брнабић. Она је позвала посланике да укину ванредно стање и да оно не остане ни дан дуже него што је то неопходно.

“Нећемо укидати Kризне штабове, они ће наставити да раде, наставићемо да тестирамо грађане да бисмо обезбедили пуну сигурност и да радимо превензију за евентуални други талас епидемије”, истакла је Брнабићева.

Премијерка је најавила да ће на следећој седници Kризног штаба бити јасно одређене мере под којима ће грађани улазити у Србију из иностранства, а да не буду у карантину.

“Изаћи ће у петак или у понедељак са јасном препоуком. Размишљамо да ће доказ бити или негативан тест на корону коју је особа претходно урадила у земљи из које долази или ћемо ми радити тест”, рекла је Брнабићева.

Скупштина Србије на данашњој седници разматра Предлог одлуке о укидању ванредног стања, који је поднела влада, а седници присуствују премијерка Ана Брнабић и министар спољних послова Ивица Дачић.

Посланици расправљају о Предлогу закона о важењу уредби које је Влада Србије, уз супотпис председника Републике, донела за време ванредног стања.

Биће укинуто 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односе се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања и учешће у кривичном поступку.

До ступања на снагу неопходних закона, наставиће да важи 15 уредби које се односе на помоћ привреди и пољопривреди, друмском саобраћају, рокове за подношење финансијских извештаја и рокове у управним поступцима.

У предлогу закона пише и да ће надлежне изборне комисије 11. маја донети решења о настављању спровођења изборних радњи.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here