Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

За укидање ванредног стања гласало је 155 посланика и није било посланика који су гласали против. Укидање ванредног стања не значи да се враћамо на рутину пре 15. марта, јер на снази остају и даље поједине мере које су уведене како би се смањила могућност ширења вируса корона.

Посланици су усвојили и Закон о важењу уредбe коју је Влада Србије, уз супотпис председника Републике, донела за време ванредног стања и које је Народна скупштина потврдила.

Укинуто је 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односе се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања, учешћу у кривичном поступку.

Надлежне изборне комисије ће 11. маја донети решења о настављању спровођења изборних радњи.

Данашње заседање обележио је инцидент, када је Бошко Обрадовић избачен из Скупштине.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је вечерас да Србија још не може да прогласи победу над корона вирусом, али је близу победи, због чега је Влада Србије и предложила укидање ванредног стања.

Брнабић је казала да ће следећи најсрећнији дан за њу бити када се заставе, које су сада на пола копља, буду поново подигнуте, јер ће то значити да више нема људских жртава.

Премијерка је захвалила грађанима који су се придржавали мера, здравственим радницима и институцијама које су се свакодневно бориле да се одржи здравствени систем и сачувају животи најстаријих суграђана,

“Чини ми се да сви заједно можемо да се осврнемо на два месеца иза нас и да кажемо да се у будућности овог периода неће стидети. Мислим да ћемо моћи да се поносимо како смо се борили и ставили људски живот изнад свега, а не политику и привреду”, истакла је Брнабић.

Према њеним речима, Влада Србије ће наставити праксу потпуне транспарентности и разговора са свим медијима како би грађанима добијали тачне и правовремене информације.

“Најважније нам је да Србија поново почне да ради, уз све мере опреза, и да обезбедимо брзи економски раст”, рекла је Брнабић.

Она је поручила да морамо да наставимо да се боримо сви заједно и да ће успех зависити и од сваког од нас појединачно.

Премијерка је поручила да датуми избора не могу бити арбитрарни и да не зависе од тога да ли их неко жели пре или касније, наводећи да су избори редовни и да грађанима морају да се врате мандати.

Брнабић је у завршеној речи у Скупштини, казала да избори морају да се одрже и да са датумима нема полемике и лицитирања.

“Мандати које имамо и ви као посланици, и ја као председница владе, и мој кабинет, мандати су грађана Србије и наша је обавеза да их њима вратимо, а да грађани одлуче коме ће их поново дати”, рекла је Брнабић.

“Ово су редовни избори, имали сте времена да се спремите. Морамо да вратимо мандате грађанима да би они одлучили коме да их дају даље”, поручила је Брнабић посланицима.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here