Mesto za reklamu

06.03. 2019.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скoт изјавио је да Вашингтон не повлачи “црвене линије” када је реч о решавању косовског питања и истиче да ће бити подржано свако решење о ком се договоре обе стране, а које може да се примени и буде трајно.

“Ми не повлачимо “црвене линије”, не одређујемо шта ће да се деси, а ако је оно што се они договоре стабилизујуће за регион, ако може да се примени и да буде трајно, онда ћемо вероватно да то подржимо. Чекамо да саме стране постигну договор под окриљем Европске уније”, рекао је Скот у интервјуу за “Курир”.

Упитан о будућој улози новоименованог човека америчке администрације задуженог за Балкан, Филипа Рикера, Скoт каже да Рикер нема решење за Косово, како се спекулисало претходних дана.

“Бојим се да српска штампа слободно спекулиште без икаквих чињеница које то поткрепљују. Филип Рикер ће средином месеца преузети позицију шефа Европског бироа и имаће много ствари на дневном реду, укључујући и односе са Русијом, Турском и Европском унијом, затим питања која се тичу заједничког става САД и ЕУ, друге изазове у свету. Он је особа која зна много о региону Балкана, био је наш амбасадор у Македонији. Његово срце је још на Балкану, стало му је до онога шта се дешава овде, посвећен је томе да се овај процес помери унапред, али не верујем да он има план у џепу и да ће било кога да тера на било шта”, рекао је Скот.

Скот је такође истакао да споразум о нормализацији односа Београда и Приштине мора да укључује још много ствари, као што су споразум о економским односима, решавање статуса Српске православне цркве, питање несталих особа, ратних злочина, итд.

“Има много елемената који морају бити укључени у споразум, али ми верујемо да узајамно признање мора да лежи у срцу споразума о нормализацији”, рекао је Скот.

«Српска стварност» / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here