1. 07. 2020.

Епидемиолошка ситуација у Србији је и даље нестабилна. Ванредна ситуација је проглашена у више од 30 градова и општина. Епидемиолози кажу да се последњих дана бележи релативна стагнација апсолутног броја оболелих, и да је за очекивати да наредних дана имамо силазни ток у броју заражених.

Према последњим подацима, у протекла 24 сата у Србији умрло је још 9 оболелих од ковида 19, а зараза коронавирусом потврђена код 352 особе.

Следи дуга борба са вирусом, у наредним данима могућ пад броја заражених

Тренутно се у болницама лечи 4.722 оболелих, а на респиратору је 198 пацијената у најтежем стању, што је највише од почетка епидемије.

Ванредна ситуација је проглашена у више од 30 градова и општина, а од јуче и у Врњачкој Бањи.

У Београду је у благом порасту број грађана који се јављају у ковид амбуланте.

Поред Београда, највише новооболелих од ковида 19 регистровано је у Шапцу, Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу.

У лабораторији “Ватрено око”, где се врши пи-си-ар тестирање, у претходном периоду дошло до кратког застоја због недостака реагенаса.

У Клиничком-центру Војводине на лечењу је 296 пацијената, а у Војној болници на Петроварадину 27. Од тог броја, код 25 пацијената примењује се механичка вентилација и они су у критичном стању.

Широм АП Војводине још шест општих болница претворено је у ковид болница.

Последњи званични подаци за територију Војводине су објављени пре два дана и, према њима, било је 131 новооболелих за 24 сата.

Поред Новог Сада, лоша ситуација је у Врбасу, Сремској Митровици, Руми и Кикинди.

У Општој болници у Пријепољу 12 медицинских радника је позитивно на коронавирус, а због великог прилива пацијената, угрожен је редован рад болнице.

У чачанској Општој болници хоспитализовано је 160 пацијената на свим ковид одељењима. Петнаест особа са најтежом клиничком сликом налази се у формираном респираторном центру, од којих је 12 пацијената на респиратору.

Књажевачки здравствени центар саопштио је да је једна особа, која је из Књажевца била упућена у Ниш на лечење, преминула од ковида-19. Од 1. јула тестирано је 138 особа у Књажевцу, од који је 50 позитивно. За њих 40 чекају се резултати.

И на крају подсећање стручњака да је ношење заштитних маски најбоља заштита док се чека вакцина.

„Српска стварност“ 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here