Mesto za reklamu
  1. 0 04. 2020.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дочекала је данас на београдском аеродрому авион којим је Руска Федерација послала у Србију осам лекара и друго особље, као и помоћ у виду опреме – респиратора, медикамената и других средстава.

Дочеку су присуствовали и министар одбране у Влади Републике Србије Александар Вулин, амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан Харченко и највиши представници Војске Србије.

Поред медицинске опреме, респиратора и маски, Русија је у Београд послала и осам лекара специјалиста, вирусолога и епидемиолога.

Ово је први од 11 авиона помоћи које ће Русија послати Србији. Укупно 87 руских специјалиста  доћи ће да помогне колегама у Србији.

Стићи ће и 16 јединица војне технике, као и средства и опрема за дезинфекцију објеката и болница у које су смештени оболели од коронавируса.

Премијерка Србије Ана Брнабић је захвалила Руској Федерацији и стручњацима који су дошли да помогну Србији.

“Наши пријатељи, браћо, хвала вам. Помоћ долази на дан када улазимо у пету недељу борбе против коронавируса. Хвала вам што сте се тако брзо одазвали на наш позив и што су дошли лекари свих специјалности”, поручила је Ана Брнабић.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је овим реализован договор два врховна команданта Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина.

“Данас Руска Федерација и њена војска помажу Србији да се бори против Ковида-19. Пуно ће нам значити ова помоћ у медицинском смислу, али пре свега што знамо да нисмо сами и да је Русија и руски народ увек ту за нас. Србија никада не заборавља добро. Оно што сте данас учинили за нас знајте да ће бити враћено у будућности, и да Србија никада неће заборавити”, рекао је Вулин.

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко пожелео је добродошлицу руским специјалистима и успех у њиховој мисији.

“У тренутку када цело човечанство проживљава тешке тренутке има тренутака као што је овај када имамо осећање среће и наде. Ово није нешто што није виђено у нашим досадашњим односима и потврђује наше стварно пријатељство. Русија ће допринети у борби у сузбијању епидемије коронавируса али је људски фактор најбитнији јер су врхунски стручњаци спремни да помогну српском народу без обзира на лични ризик. Сигуран сам да ова помоћ стиже на време и да ће донети резултате”, поручио је Боцан-Харченко.

Током дана слетеће још четири руска авиона, а у суботу је предвиђено да слети још шест.

Сличну помоћ Русија је раније послала и Италији, у коју је слетело 15 руских авиона са хуманитарном помоћи и специјалистима.

Помоћ долази након јучерашњег разговора председника Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here