Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас у Братислави, на почетку дводневне званичне посете Словачкој, са министром спољних послова те земље Иваном Корчоком.

Селаковић је, на заједничкој конференцији за новинаре, подсетио на то да је Корчок био први министар једне чланице ЕУ који је, почетком године, дошао у посету Србији, у време када је пандемија коронавируса потресала читав свет и први министар из ЕУ са којим се он срео.

Та посета, рекао је Селаковић, имала је симболику, али и ефективни део, те се, с тим у вези, захвалио на словачкој помоћи Србији.

Он је навео да је данашњи састанак био изванредна прилика да се још једном размотре сва важна питања за развој и продубљење пријатељства двеју земаља.

Шеф српске дипломатије је подсетио на то да су трговински односи у првих осам месеци показали озбиљне знакове привредног опоравка након године пандемије.

У првих осам месеци српски извоз у Словачку је повећан за 43,9 одсто, а извоз Словачке у Србију за 50,9 одсто. Закључно са септембром ћемо превазићи ниво који смо имали током целе 2020. године, подвукао је он.

Међутим, како је додао, ниво трговинске размене представља само део искоришћених потенцијала, а да је много већи део неискоришћених, наорчито у области инвестиција и иновација.

Он је изразио уверење да ће следећи састанак Међувладиног комитета за економску сарадњу Србије и Словачке размотрити могућности развоја привредних потенцијала.

Селаковић је исказао захвалност Словачкој и министру Корчоку на пружању подршке Србији на европском путу, уз уверење да ће након позитивног извештаја о напретку, конкретне реформе бити награђене отварањем нових преговарачких кластера.

Такође, шеф српске дипломатије се захвалио Словачкој на пружању подршке ствари која је од виталне важности за Србију, иако није лако јер је изложена притисцима, а то је поштовање териториајлног интегритета и суверенитета Србије.

Искористили смо овај сусрет као прилику да разговарамо о преговорима Београда и Приштине, ценећи улогу Мирослава Лајчака као специјалног изасланика ЕУ. У преговарачком процесу Београд је, уверавам вас, онај учесник који је свим својим бућем посвећен дијалогу као једином начину решавања питања Косова и Метохије. Суздржавамо се одговора на провокације и једностраних акатака, и посвећени смо примени договора постигнутих у 10 година преговарања, поручио је Селаковић.

Он је указао на то да је Србија посвећена ширењу позитивне агенде регионалне сарадње и додао да је иницијатива председника Александра Вучића ”Отворени Балкан” препозната од премијера Албаније и Северне Македоније, као и да је доживела подршку и Словачке и Вишеградске четворке.

Шеф српске дипломатије је нагласио да ће Србија наставити да води регионалну политику која је, ширећи економску сарадњу усмерена на решавање и отворених политичких питања.

Селаковић је, такође, подсетио на то да је једна веома важна спона Србије и Словачке, словачка национална заједница у Србији, заједница честитих, вредних и добрих људи који не живе само у Ковачици, већ у више градова на северу Србије и додао да ће заједничким напорима покушати да се заштити њихово наивно сликарство.

Корчок је истакао да Словачка снажно подржава европски пут Србије, као и да постигнути напредак мора бити награђен отварањем кластера, нагласивши да у вези са дијалогом Београда и Приштине све што је договорено мора бити примењено.

Он је оценио да је билатерална сарадња одлична и да треба још више развити економску сарадњу и нагласио да су Словачкој важни ти успеси и отварање радних места.

Министар спољних послова Словачке изразио је задовољство тиме што ће Међувладина комисија за економску сарадњу идућег месеца одржати своју 11 седницу и додао да се односи двеју земаља  заснивају и на дубоким осећањима.

Када помињем емоцију која постоји међу нама, морам да поменем допринос такве емоције коју даје наша словачка мањина која живи у Србији, и која ужива сва мањинска права, омогућено јој је све да очува свој идентитет. Желим на томе лично да се захвалим Србији, истакао је Корчок.

Он је указао на то да постоји заједнички напор да се наивно сликарство из Ковачице, које карактерише словачку мањину, упише у нематеријалну светску баштину УНЕСКО.

Словачка сматра, пренео је он, да би приступање Србије и других земаља Западног Балкана, које то желе, допринело и ЕУ, јер би било више стабилности и отворило би нове могућности за економску и сваку другу сарадњу.

Министар спољних послова Словачке је изразио уверење да се идуће године може очекивати напредак у отварању и затварању поглавља, односно кластера, да ће се много више на томе урадити него ове године.

*****

Министар Никола Селаковић разговарао је данас у Братислави и са потпредседником Народне раде Словачке Миланом Лауренчиком.

Селаковић је истакао да смо поносни на односе Србије и Словачке који су, с обзиром и на њихово трајање, пријатељски и братски и додао да због такве историје имамо обавезу да односе одржавамо и унапређујемо.

Селаковић је истакао да две земље треба да искористе могућности за продубљивање међупарламентарне сарадње, нарочито током наредне године када обележавамо јубилеј наших дипломатских односа. Он је предложио и одржавање онлајн састанка двају  спољнополитичких одбора парламената.

Према речима министра, економска сарадња не прати изузетан ниво наших укупних односа, те је поручио да је потребно заједнички радити на њеном интензивирању.

С тим у вези, Селаковић је позитивно оценио што ће наредног месеца у Братислави бити одржано заседање Мешовите комисије за економску сарадњу, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here