Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали потписао је данас са заступником Нове Љубљанске банке (НЛБ) Браниславом Марићем Уговор о преносу акција између Републике Србије и НЛБ банке д.д. Љубљана, Словенија, чиме је окончан процес продаје Комерцијалне банке а.д. Београд.

Предмет уговора је 83,23 одсто обичних акција Комерцијалне банке, а, након потписивања уговора, у буџет Републике Србије уплаћено је 395 милиона евра.

Мали је, по завршетку потписивања уговора, рекао да је за финансијски и банкарски сектор данас велики дан јер је завршена важна трансакција, и истакао да је цео поступак продаје Комерцијалне банке, све време, био веома транспарентан и професионалан.

Поред 395 милиона евра, подсетићу вас и на то да је у буџет раније уплаћено приближно 60 милиона евра, односно око седам милијарди динара, од чега се 3,7 милијарди динара односи на уговорну обавезу да се пола добити за прошлу годину расподели кроз дивиденду, навео је министар.

Он је додао да је, са завршетком свих трансакција, Република Србија од продаје Комерцијалне банке укупно приходовала више од 450 милиона евра.

Са овом инвестицијом, како је истакао, укупан прилив страних директних инвестиција у Републици Србији у 2020. години ће износити готово три милијарде евра.

Министар је напоменуо и да је део средстава од продаје Комерцијалне банке намењен за враћање старих и скупих дугова из 2012. године.

Председник Управе НЛБ-а Блаж Бродњак пожелео је срдачну добродошлицу колегама из Комерцијалне банке у НЛБ групу и  рекао да овај корак неће изменити целокупни стратешки фокус НЛБ групе, нити ће утицати на њену визију.

Посвећени смо изградњи модерне, дигитализоване и ефикасне банке и томе да постанемо водећа банка на српском тржишту до 2025. године, поручио је председник Управе НЛБ.

Приватизација Комерцијалне банке је део споразума са Међународним монетарним фондом, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here