Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Македонски парламент је двотрећинском већином гласова усвојио амандман којим је та држава преименована у Републику Северну Македонију, као што је и договорено Преспанским споразумом са Грчком.

 

 

На почетку пленарне седнице обратио се македонски премијер Зоран Заев, који је рекао да је реч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци.

“Јесте, ја сам променио став по питању промене уставног имена и устава државе, али мењање ставова доноси прогрес и по цену политичке каријере”, истакао је Заев.

Додао је да је опозициони ВМРО-ДПМНЕ знао да није могуће постићи бољи споразум и да без Грчке није могуће наставити пут ка ЕУ и НАТО-у.

Договор са Албанцима у последњем тренутку

Седница је била одлагана претходна два дана због амандмана албанске опозиционе странке Беса, којим је захтевано да се обрише реч “македонско” у делу држављанство код етничких Албанаца.

Ипак, данас поподне је постигнут споразум између македонске владе и посланика из редова Бесе, да у делу држављанства код Албанаца на македонском језику стоји “македонско”, на албанском, у преводу, “из Македоније”, а на енглеском “macedonian”.

Македонија ће и званично променити име када грчки парламент буде ратификовао Преспански споразум.

Испред македонског Собрања у тренутку изгласавања уставних измена било је неколико стотина демонстраната.

Након усвајања одлуке, македонска влада je саопштила да су грађани, преко представника у Собрању, вечерас написали ново, историјско поглавље државности.

Како се наводи, македонски језик ће бити међународно признат у свим савезима, а химна и застава остају исте и заштићене. “Наше држављанство ће бити македонско/грађанин Републике Северне Македоније”, пише у саопштењу.

ЕУ и НАТО честитали Македонији промену имена, Заев добио и прве загрљаје

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и комесар за приступне преговоре Јоханес Хан честитали су Македонији на усвојеним уставним изменама, потребним за примену Преспанског споразума са Грчком о имену земље.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, након што је у Скопљу Собрање изгласало уставне промене потребне за примену Преспанског споразума са Грчком о измени имена земље у Република Северна Македонија, упутио је на Твитеру честитку премијеру Зорану Заеву.

​„НАТО снажно подржава пуну примену споразума, који представља важан допринос стабилном и просперитетном региону“, поручио је Столтенберг.

Македонског премијера Зорана Заева први је загрлио заменик премијера задужен за европска питања Бујар Османи и честитао му када је Собрање двотрећинском већином изгласало уставне измене, према којима се, на основу Преспанског споразума, та држава сада зове Република Северна Македонија.

Османи је у сали Собрања седео до Заева, којем су потом честитали и остали министри и посланици који су својим гласовима омогућили измене Устава.

Честитка и од Ципраса

Из кабинета грчког премијера Алексиса Ципраса је саопштено да је он „честитао колеги из Бивше Југословенске Републике Македоније (БЈРМ) Зорану Заеву на успешном окончању ревизије Устава БЈРМ на основу Преспанског споразума“, преноси АНА.

Опозиција у Македонији објавила први захтев после промене имена земље

Опозициона македонска странка ВМРО-ДПМНЕ затражила је да хитно буду расписани парламентарни избори и да они буду одржани заједно са председничким изборима.

„ВМРО-ДПМНЕ захтева распуштање Парламента и сазивање ванредних парламентарних избора, заједно са председничким изборима у складу са законским прописима. На тим изборима ВМРО-ДПМНЕ ће победити и воља народа ће бити испуњена“, изјавио је лидер македонске опозиције Христијан Мицкоски.

„ВМРО-ДПМНЕ ће учинити све у будућности како би ова неправда (усвајање измена Устава у Собрању) била исправљена“, рекао је Мицкоски, који сматра да се данас показало да Македонија коју води Зоран Заев губи, као и да ће Македонија изгубити на свим пољима уколико Заев остане на власти. Он је рекао да грађани дају и одузимају власт.

„Зато су нам потребни избори где ће Заев пасти, а Македонија победити. Народ ће се изјаснити какву Македонију жели, Северну Македонију која је понижена или Македонију поносну, напредну и поштовану“, закључио је Мицкоски.

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here