Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Прошле ноћи група албанских младића каменовала је комби који превозио Србе од Сувог Дола до северне Косовске Митровице.Повредјених није било јер су путници на време видели младиће са каменицама,али је у комбију било деце која су се уплашила.

Мештане Сувог Дола код северне Косовске Митровице, који су се синоћ нашли на мети Албанаца који су каменовали комби взилио, обишли су данас потпредседник Српске листе Игор Симић и председник Привременог органа Косовске Митровице Александар Спирић и обећали да ће помоћи и осигурати им миран живот.

“Ово је најистуренија тачка овог дела Косовске Митровице и овдашњи Срби су често на удару албанских екстремиста и увек када се подигну тензије појединци из албанског народа помисле да је то сигнал да се решава неки отворени проблем између Срба и Албанаца тако што ће се користити насиље”, рекао је Симић.

Он је апеловао на мештане да остану суздржани и да не наседају на провокације.

“Овде је потребно сачувати мир и безбедност због свих али и због будућности деце која овде живи јер сукоби не би донели ништа добро”, рекао је он и нагласио да га радује олучност мештана Сувог Дола да упркос притисцима не желе да се селе већ су одлучни да остану на својим огњиштима.

Симић је обећао да ће политички преставници српског народа настојати да помогну да се овде живот одвија на најбољи могући начин.

Председник Привременог органа Александар Спирић је рекао да је и њихов обилазак села пропраћен рафалима што доказује да је народ навикао на провокације и да је свестан онога шта може да уследи.

“Државни врх и председник улажу максималне напоре да осигурају мир али је албанска страна је за провокацје и инциденте и напае на Србе”, рекао је Спирић и осудио каменовање комби возила који је превозио Србе до Косовске Митровице.

Он је оценио да ситуација није на завидном нивоу и да су Срби угрожени  и изразио наду да ће починиоци бити пронађени и кажњени.

Сања Живковић , мајка троје деце каже да је узнемирена због учестлих напада Албнаца на комби возила којима од Сувог Дола путују до северне Косовске Митровице.

-Навикли смо на нападе али смо јако узнемирени и забринути, моја деца иду у сеоску школу али ће за годину дана путовати комбијем до Косовске Митровице “, каже Живковић и апелује на надлежне да осигурају безбедност за житеље овог мултиетничког села.

Бранко Радовановић подсећа да су све небезбеднији, јер како каже данас су гађали комби, сутра ће школу и тако сваки дан.

“Проблем је заиста велики и требало би да се решава , да се открију починиоци напада “, каже Радовановић и наглашава да су он али и његове комшије Срби одлучни да остану у свом селу али да им је потребнао осигурати безбедност.

Радован Апостоловић истиче да су Срби често на мети напада и због тога што Албанцима не желе да продају своја имања.

– Не прође два дана да ме не зову и питају да ли желим да продам имање и да ми прете да ће кад тад то постати њихово. Тако сам средином октобра, након једног таквог позива, недуго затим добио каменице у прозор собе која је окренута ка улици – каже Апостоловић и додаје „да би волео да живи са комшијама Албанцима као што су некада живели“.

Суви До је мултиетничко село удаљено око 5 километара од Косовске Митровице.

„Српска стварност“ / ТВ Мост /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here