Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић посетио је данас атеље руског вајара Александра Рукавишњикова у Москви, где се израђује споменик Стефану Немањи, који би требало да се открије следеће године на пролеће на Савском тргу у Београду.

   Селаковић је у изјави РТВ-у казао да очекује да ћемо следеће године присуствовати једном сјајном откривању јединственог споменика, оцењујући да је поред завршетка радова на Храму Светом Сави тај споменик битан за српски народ и српску духовност. Казао је да је председник Србије Александар Вучић својом идејом, 2014. године, иницирао израду тог споменика, који ће бити висок 23,5 метара.

Генерални секретар председника истакао је да управо године када обележавамо велике јубилеје са собом носе сећања на велике људе и догађаје и у том је контексту поменуо 2017. у којој је обележено осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног, 2018. када смо прослављали стогодишњицу победе у Великом рату, те 2019. када обележавамо осам векова аутокефалности српске цркве, али и наредна када је стогодишњица њеног уједињења.

“Наша обележавања и прославе тих јубилеја остају у сећању онолико колико смо у стању да их обележимо на адекватан начин. Два дела, остварења, веома су важна за те прославе, за наш народ, за нашу духовност, а то су подизање споменика Стефану Немањи и завршетак радова на Храму Светом Сави”, рекао је Селаковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here