Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Власти у Приштини нису мењале план. Сутра ће у 10 часова ставити на дневни ред скупштинског заседања три нацрта закона и у завршној расправи очекују њихово усвајање. Истовремено, потпредседник владе Фатмир Љимај поручује да ће, после усвајања закона о војсци, дијалог са Београдом бити следећа важна тема и да треба озбиљно приступити том питању.

Пред посланицима косовске скупштине биће предлози закона о косовским безбедносним снагама, закона о служби у Косовским безбедносним снагама и закону о министарству одбране.

Сва три предлога закона су у првом читању, у октобру месецу, усвојена уз подршку свих несрпских посланика у косовској скупштини.

Српски посланици су тада напустили седницу, рекавши да трансформација из безбедносних снага у војску није по закону и у интересу житеља Косова, те да би новац који ће бити издвојен за војску било боље употребити у економски развој овог подручја.

Институције у Приштини су у овај процес ушле уз подршку Сједињених Америчких Држава па су, у знак захвалности, ових дана на главном тргу и другим централним улицама у Приштини освануле америчке заставе.

Подршка је јуче стигла и од британских дипломата у Приштини. Поделе остају међу чланицама НАТО-а, јер у Алијанси има држава које сматрају да није време за формирање војске и да то питање треба поставити у дијалогу Београда и Приштине.

Потпредседник владе Фатмир Љимај поручио је да ће након закона о војсци, дијалог са Београдом бити следећа важна тема и да Приштина треба озбиљно да приступи том питању. Рекао је да косовски парламент треба хитно да усвоји платформу, односно основне принципе на којима ће почивати мандат преговарачком тиму за дијалог.

Љимај је иначе предложен за вођу преговарачког тима, у којем има места и за опозиционе представнике. Досадашње намере у скупштини да буде изгласан преговарачки тим окончане су неуспелим покушајима.

Неслагања власти и опозиције могле би да буду превазиђена тако што би поред Љимаја, на челу групе за дијалог са Београдом био и Шпенд Ахмети, председник општине Приштина и председник опозиционе Социјалдемократске партије Косова.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here