Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да Србија аргументима покушава да објасни чланицама Интерпола зашто такозвано Косово не треба да постане део те полицијске организације.

Стефановић је, гостујући на Телевизији Пинк, нагласио да треба спречити политизацију Интерпола, додајући да Србија о томе разговара са свима, чак и са онима који су признали независност Косова.

Према његовим речима, циљ наше земље је да политичким, полицијским и правним разлозима убеди земље чланице Интерпола да Косово не треба да постане члан те организације на предстојећој Генералној скупштини Интерпола у октобру у Чилеу.

Наш посао је да их уверимо да би то било лоше и за међународно право и за репутацију те организације. Пријемом Косова у чланство може доћи до злоупотребе података који су у базама Интерпола, објаснио је потпредседник Владе.

Он је навео да је послао писма надлежнима у земљама чланицама Интерпола који о томе одлучују, али и органима те организације, и додао да поменуте чињенице предочава својим колегама приликом сваког сусрета.

Не треба неко да буде чланица Интерпола да би се борио против криминала, нагласио је Стефановић и додао да тзв. Косово преко УНМИК-а има директан контакт са Интерполом.

Према његовим речима, Приштина нема приступ базама података Интерпола, што је добро јер је велики број људи са те територије отишао да се бори за ИСИС.

Стефановић је указао на то да је Приштина признала да је 1,2 милиона евра утрошила за лобирање, али и изнео уверење да је у питању много већа сума.

Потпредседник Владе је, међутим, истакао да је уверен да постоји део људи који се не могу купити и да лобирање Приштине не може да промени политику њихове земље.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here