Mesto za reklamu

13.03.2020.

СПЦ упутила је савете свештенству и верницима у вези са ширењем коронавируса уз молбу да уколико имају симптоме грипа не долазе на богослужења.

Оно што треба да нас мотивише на опрез није само брига за сопствени живот, него и одговорност за добробит наших ближњих. Као што треба да се трудимо да се наша одговорност и опрез према овој пандемији никада не претвори у сејање панике и страха међу људима, тако и наша лична храброст и вера никада не смеју добити обрисе дрскости.

Ово су и конкретни савети:

  1. Ризичним групама – старијим особама, особама са хроничним обољењима као што су срчане и плућне болести, особама са дијабетесом, болесницима са малигним обољењима и онима чији је имунитет на било који начин озбиљно нарушен, препоручујемо да у наредном периоду не похађају богослужења. Исто важи и за особе које осећају било какве здравствене тегобе, укључујући и симтпоме карактеристичне за прехладу и грип (повишена температура, кашаљ, главобоља, малаксалост, отежано дисање и слично). Сви они остајући код куће нека молитвом буду повезани са својом браћом и сестрама у храму. Свако ко жели да прими свето причешће може да се јави надлежном парохијском свештенику који ће их причестити у њиховом дому.
  2. Свештеници који имају било какве симптоме попут повишене температуре, кашља, бола у грлу, малаксалости, кијавице, отежаног дисања и слично да не учествују у богослужењу.
  3. Свештеници нека нека благосиљају вернике вербално и осењујући их крсним знаком без икаквог физичког контакта.
  4. Верницима се препоручује да не целивају руке свештеника, као и да физички контакт са другим верницима сведу на минимум. Узимајућу у обзир савете лекара да људи који се налазе на јавним скуповима буду на међусобном одстојању од најмање једног метра, молимо да се гужве у храмовима за време богослужења што мање праве, а мала деца да што више времена проводе напољу или изван гужве. Свештеници треба да се старају да су храмови за време богослужења што боље проветрени а врата и прозори што више времена отворени.
  5. Верницима се препоручује да поштовање светим иконама не указују целивањем него само наклоном. Свештеницима се налаже да осигурају да се целивајуће иконе у сваком случају чисте одговарајућим дезинфикујућим средствима што је чешће могуће, као и ствари које се често дирају рукама као кваке на вратима, столице,  места за паљење и узимање свећа и слично.
  6. По завршетку Свете Литургије верници нека не узимају антидор (нафору) из руке свештеника него сами из посуде за антидор.
  7. У свему осталом придржавати се упутстава Светске здравствене организације, надлежних медицинских установа и својих породичних лекара.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here