Mesto za reklamu

Сан Педро Сули у Хондурасу (Фото Горан Томашевић/Ројтерс)

16.04.2019.

Београђанин Горан Томашевић део је екипе фотографа агенције Ројтерс која је награђена престижним “Пулицером”.

Новинарска награда, чије је додељивање зашло у други век јер се додељује већ 101 годину, отишла је у руке најбољих у медијима у 14 категорија за извештавање, фотографију, критике и коментаре.

По први пут је међу награђенима и фото репортер из Србије. Београђанин Горан Томашевић је део фото екипе Ројтерса, а награђени су за фотографије којим су испратили талас миграната из средње и јужне Америке у САД.

Горан је аутор фотографије дечака који је погинуо у обрачуну банди у Хондурасу. За исту награду био је номинован као аутор и 2014. године, тада за фотографије из Сирије.

“Ја заправо нисам фотографисао избегличке колоне, већ покушавао да откријем зашто људи из Хондураса беже у Америку”, рекао је фотограф за Вице Србија.

На питање када је настала потресна фотографија са мртвим дечаком и петлом, Томашевић је одговорио:

“Ова серија фотографија настала је у августу 2018. године у Сан Педро Сули, граду са највећим бројем убистава на свету”.

После деведесетих на Балкану, а Томашевић је све време бомбардовања био на Косову и Метохији, највећи део каријере је провео по земљама Блиског Истока, Африке и Азије, и наводи да је то било различито искуство.

“Било је тешко инфилтрирати се у локалне банде, али сам на крају некако успео и направио те фотографије. Свакако је ово био потпуно нови изазов у новом окружењу”, закључио је Томашевић.

Њујорк Тајмс и Вашингтон пост су добитници награде за национално извештавање захваљујући расветљавању истраге о могућим контактима између предизборног тима председника САД Доналда Трумпа и руских званичника, наводи агенција АП.

Награде за допринос новинарству и уметности за 2018. годину додељене су у понедељак на чувеном Универзитету Колумбија у Сједињеним Америчким Државама.

„Српска стварност“ / Вице Србија /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here