Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

У Новом Саду је одржан трилатерални састанак председника Србије Александра Вучића са премијерима Албаније и Северне Македоније Едијем Рамом и Зораном Заевим. Договорена је заједничка декларација која ће се заснивати на спровођењу четири кључне слободе Европске уније на Западном Балкану – слободе протока робе, капитала, услуга и људи, рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Северне Македоније и Албаније.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се током састанка разговарало у корист грађана све три земље, те да је циљ све тројице да се до краја 2021. “границе наших земаља прелазе само уз личну карту”.

“Многи ће наш састанак у Новом Саду познатом по духу толеранције, назвати револуционарним, ја нисам спреман да такве речи користим, али мислим да је састанак од изузетног значаја за наше три земље, за Србију несумњиво. Документ који ћете видети заснива на имплементцији четири кључне слободе које су међународно прихваћене – слобода протока роба, капитала, услуге и људи”, рекао је Вучић.

Додао је да грађани све три земље заслужују бољи живот и већи животни стандард.

“То радимо зарад велике користи коју ће да имају наши грађани, због тога што смо уверени да људи у нашим земљама заслужују бољу будућност, виши животни стандард и неупоредиву нижу стопу незапослености”, навео је председник Србије.

Реформама су земље, како је додао, дошле до извесног стадијумама, а сада на нови начин, кроз успешније регулисање односа заједнички ће деловати ка подизању привреде.

“Ми смо реформама које смо спроводили у претходном периоду дошли до одређеног стадијума и сада је потребно на нови начин, још успешнији, регулисати међусобне односе како бисмо подигли могућност за убрзани раст, за одрживи развој сваке од наших земаља и да у много чему заједнички делујемо”, навео је Вучић.

“Циљ прелазак границе само уз личну карту” 

Додаје да је циљ да се створе услови да се границе све три земље прелазе само уз личну карту.

“Наш је циљ да до краја 2021. направимо услове да максимално уз личну карту можете да пређете сваку од наших граница, ми данас са Албанијом ту могућност немамо, верујем да ћемо након неког наредног састанка можемо да кажемо да вам није потребан пасош за прелазак албанске границе и обрнуто”, навео је председник Србије.

Изразио је уверење да ће на следећим састанцима бити договорена та могућност.

Александар Вучић

“Верујемо да можемо да скратимо чекање камиона на нашим границама, јер по анализи Светске банке 26 милиона сати наши камиону губе на граници. То би била велика уштеда, и имали би већи новац за веће плате”, објаснио је Вучић.

Поручио је да је жеља свих њих да се спусти ниво незапослености за Западном Балкану, која је сада 19,1 одсто.

“Можете ли да замислите да имамо једно тржиште рада? Повећава се конкурентност, лакше се долази до решења и нема проблема. Ко има радну дозволу у Скопљу, има је у Београду, ко је има у Београду има је у Тирани… То су фантастиочне ствари, ако то успемо да решимо… А, план је да решимо до 2021. године”, рекао је председник Србије.

“Узети судбину у своје руке”

Додаје да су Албанија, Србија и Северна Македонија на европском путу, али да су данашњим договором решиле да своју судбину узму у своје руке и да више не чекају на нечије одлуке.

“Ми све време чекамо да нам неко донесе неку пресуду, шта ће неко да нам каже, колико смемо да урадимо. Сви смо на европском путу, али смо решили да сами одлучујемо о својој судбини, да не чекамо никога. То што чекамо питање је када ћемо да дочекамо, а нама је сваки дан у питању. Што не бисмо радили боље и више између себе, ко нас у томе спречава”, упитао је Вучић.

Најавио је да ће на наредном састанку, који ће се одржати већ 10. новембра у Охриду, три земље изаћи ће са најконкретнијим мерама.

Рама: Очајнички нам је потребно да идемо напред

Албански премијер Еди Рама рекао је да је данашњи састанак био драгоцен са значајним исходом и захвалио Вучићу и Зајеву.

“Ми смо се договорили да подржимо принципе заједничке декларације спровођење четири фундаменталне слободе Европске уније на регион западног Балкана.

Еди Рама

Ово није састанак који се изненада десио, каже албански премијер и појаснио да он нема за циљ никакве ексклузивости.

“То је корак који је предузет да би се обезбедио опште инклузивни процес и у декларацији лако можете да прочитате да ми говоримо о шесторки са Западног Балкана током целог теркста”, рекао је Рама.

Рама је рекао да све земље морају да ураде више ради својих грађана и на добробит слободног кретања људи, роба и услуга, као и капитала на овој територији.

“Довољно је само да вам кажем један пример да схватите колико нам је очајнички потребно да идемо напред, а то је 26 милона сати чекања које се потроше на граничним прелазима”, истакао је Рама.

Заев: Балкан више није буре барута, већ регион 21. века

Премијер Северне Македоније Зоран Заев је поручио да се мора радити више и да се не смеју задовољити оним што је постигнуто до данас.

Цео регион треба да унапреди сарадњу у оквиру четири вредности које заступа и ЕУ, а то су слобода протока људи, роба, капитала и услуга, наводи Заев.

Сматра да ће то дефинитивно створити оно што сви очекују, а то је регион који ће бити конкурентнији у свету, привлачнији и својим грађанима и страним инвеститорима, који ће моћи да праве планове на основу ресурса које регион нуди.

Зоран Заев

Премијер Северене Македоније очекује да ће захваљујући иницијативи регион имати и више поштовања и од стране ЕУ.

Заев оцењује да се иницијативом шаље порука да Балкан више није “буре барута”, већ регион 21. века.

Најавио је да ће следећи састанак бити одржан 10. новембра у Охриду и позвао друге земље Западног Балкана да се придруже иницијативи.

Зоран Заев и Еди Рама јуче су допутовали у Србију, а синоћ су са домаћнима – Александром Вучићем и премијерком Србије Аном Брнабић прошетали новосадским улицама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here