Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) Џејмсом Роуфом, са којим је разговарала о актуелном програму Инструмент за координацију политика (PCI), који Србија спроводи од јула 2018. године.

Брнабић и Роуф су разговарали о досадашњим резултатима у оквиру поменутог програма, при чему је констатовано да је доста учињено у смислу остварења задатих циљева.

Посебно је истанкуто да је Србија у 2018. години забележила одличне макроекономске резултате, те да ће даља реализација аранжмана са ММФ-ом томе додатно да допринесе.

У протеклој години остварен је раст БДП-а од 4,4 одсто, забележен је суфицит од 32,2 милијарде динара, а јавни дуг тренутно износи приближно 50 одсто БДП-а.

Роуф је истакао да је ММФ задржао своју пројекцију раста БДП Србије на 3,5 одсто за 2019. годину, као и да се нада да регионална и глобална економска ситуација, а пре свега успоравање неких од водећих европских економија, неће утицати на тај резултат.

Председница Владе је нагласила да Србија улаже напоре у јачање ИТ и сектора услуга, истраживање и развој и иновације, што, уз даље сузбијање сиве економије, у великој мери може да допринесе расту  економије Србије.

На састанку је било речи и о конкретним плановима за 2019. и 2020. годину и наставку спровођења структурних реформи.

Нови аранжман Инструмент за координацију политика (PCI) трајаће до јануара 2021. године и не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера.

Састанку је присуствовао и министар финансија Синиша Мали.

Мисија ММФ-а боравиће у Београду до 5. фебруара.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here