Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је данас да се Србија у извештају Европске комисије о иновационим перформансама први пут ове године нашла испред осам земаља ЕУ.

Поповић је прецизирао да је Србија на листи испред Мађарске, Грчке, Пољске, Литваније, Хрватске, Бугарске, Румуније и Словачке. Он је објаснио да је то најреспектабилнији извештај који Европска комисија објављује једанпут годишње користећи податке УН, ОЕЦД и ЕУРОСТАТ-а.

Србија је у последњих годину и по дана много урадила у тој области, оценио је министар и подсетио на то да је у 2018. године пет пута повећан буџет за иновације, те да ће бити настављана улагања у ту област.

Такође, како је додао, наша земља је једна од 10 држава у Европи која има посебно министарство за иновације, нагласивши да је тај део привреде важан за убрзани развој Србије како би се премостио економски јаз из прошлости и сустигле развијене земље Уније.

Поповић је напоменуо да ће у наредних 10 или 15 година економије у свету бити засноване на иновацијама и да зато и ми морамо све више да улажемо у иновациону инфраструктуру да бисмо задржали образоване младе људе.

Он је подсетио на то да се гради један од најмодернијих технолошких паркова у Новом Саду, да је ове године покренут развој стартап центара у Крушевцу, Пироту, Чачку, док ће у 2019. години то бити настављено и у другим градовима.

Према његовим речима, ту ће моћи да дођу сви који желе да покрену стартап фирму и добију помоћ правника, економиста и других стручњака, односно сву логистику коју финансира држава.

Сви ти центри ће, како је објаснио, бити умрежени током 2019. године, у циљу даљег развијања иновационог предузетништва.

Министар је напоменуо да више од 95 апликација упућених Фонду за иновациону делатност долази од мушкараца, због чега је ове године издвојено 100 милиона динара за промоцију женског иновационог предузетништва.

Према његовим речима, тај вид подршке биће настављен и следеће године, при чему ће средства за ту намену можда бити повећана и два пута.

Он је, када је реч о пројекту “Смарт сити”, објаснио да је циљ да се, као и у многим развијеним градовима, реше свакодневни проблеми у функционисању великих градова, а пре свега у транспорту и комуналним услугама.

Паметни град има за циљ да грађанима олакша живот, односно да живот у њему буде бољи, безбеднији, лакши и јефтинији, навео је министар, прецизирајући да је обезбеђено више од 200 милиона динара за локалне самоуправе како би се млади у својим срединама укључили у тај програм.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here