Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић предводиo је данас, у име Владе Србије, централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом Дана примирја у Првом светском рату.

Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда почела је интонирањем химне Србије, а потом и минутом ћутања у знак одавања поште палим страдалницима.

Венце и цвеће положили су чланови Владе и представници Града Београда, као и представници војно-дипломатског кора, међу којима су били амбасадори Француске, Русије, Немачке и других земаља.

Стефановић је истакао да данашњим обележавањем 100-годишњице примирја и велике победе желимо да искажемо најдубље поштовање стотинама хиљада страдалих ратника и цивила, који су изгубили живот за мир и слободу.

Ово је прилика да се подсетимо не само њихових херојских подвига, већ и тога колика је цена коју су наши преци платили да би освојили слободу за себе и своју земљу, поручио је потпредседник Владе.

Он је цитирао Монтескјеа, који је рекао да су “срећни народи који имају досадну историју”, али и истакао да Србија није била те среће.

Према његовим речима, Србија је по окончању Првог светског рата била овенчана великом славом, али и великим губицима, јер се процењује да је у Великом рату наша земља изгубила између 1,1 и 1,3 милиона становника и више од половине војно способних мушкараца.

Стефановић је указао на неопходност реалног и целовитог сагледавања историје, али и на потребу посвећености миру.

Као што је пре 100 година дала немерљиву жртву у борби за слободу, Србија данас предузима огромне напоре да буде гарант мира и стабилности на Балкану, поручио је потпредседник Владе.

Србија је и данас, као и пре 100 година, како је истакао, одлучна да буде одговорно и уређено друштво које јача своје позиције у породици еврoпских народа.

У овом тренутку, као и у Београду, и у свим главним градовима држава победница у Првом светском рату обележава се Дан примирја. С нама су овде и амбасадори оних земаља које нису увек биле на истој страни и драго ми је што су они данас овде као драги гости, поручио је Стефановић.

Код Спомен-костурнице на Новом гробљу венац је положио и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је 11. новембар означио као “највећи дан у српској историји”.

Поповић је подсетио на то да је Србија у Великом рату изгубила трећину становништва и да је страдало приближно 1.270.000 најспособнијих грађана.

Овај дан морамо да славимо боље и више и да се сећамо наших предака који су своје животе уткали у нашу слободу, поручио је министар и  навео да је Србија кроз историју увек била на правој страни, те да је то и данас, када се бори за међународно право и Косово и Метохију.

Србија за мир и заједничку будућност европских народа 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да није довољно да будемо само хероји у рату, већ морамо да водимо и паметну политику у миру, како не бисмо у миру изгубили све оно што смо ратовима изборили.

Дачић, који је на Француском војном гробљу у Београду присуствовао церемонији обележавања 100-годишњице потписивања примирја којим је окончан Први светски рат, а коју је организовала Амбасада Француске у Србији, истакао је након полагања венаца да је важно да се данас пошаље порука мира, помирења и заједничке будућности европских народа.

Он је подсетио на велику победу савезника у Првом светском рату, међу којима је и Србија, али и указао да је то било једно велико страдање Србије, која је у том рату изгубила трећину становништва.

Треба извући поуку, да се мора водити и паметна политика у миру, закључио је Дачић.

Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here