Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Грађани су данас могли да гласају за председника Републике, народне посланике, као и за локалне скупштине у Београду, Бору и још 12 општина. Право гласа на председничким и парламентарним изборима имало је 6.502.307 бирача. За око 100.000 бирача са подручја Косова и Метохије гласање на изборима организовано је у најближим општинама централне Србије.

Директор РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да ће свим бирачима који се затекну на бирачком месту бити омогућено да гласају и после 20 сати, тако што ће председник или потпредседник бирачког одбора стати у 20 сати иза последњег бирача који стоји у реду на бирачком месту.

“Свима који су се затекли на бирачком месту после 20 сати омогућено је да гласају”, изјавио је Димитријевић.

Према последњим подацима, до 19 часова на изборима у Србији гласало је 54,6 одсто грађана, наводе из Цесида и Ипсоса.

У Србији се гласало на 8.255 бирачких места, од којих је 29 места у заводима за извршење кривичних санкција, а дијаспора је гласала на 77 бирачких места.

Око 100.000 бирача са КиМ гласало је у Тутину, Рашки, Куршумлији и Врању.

Грађани су могли да гласају на председничким изборима за осам кандидата, а на  парламентарним изборима могли су се определити између 19 листа.

У два града, Београду и Бору, гласало се за састав локалних парламената, као и за одборнике у општинама Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Севојно, Лучани, Књажевац, Медвеђа, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ.

Грађани су бирали 110 одборника у Скупштини Београда, који ће потом бирати градоначелника. Мандат одборника, као и првог човека престонице, траје четири године.

РИК: Затворена већина биралишта, праћење резултата на веб-презентацији

Већина бирачких места је затворена, рекао је председник РИК-а Владимир Димитријевић на конференцији за медије.

Истакао је да је свима који су се нашли на бирачком месту у 20 часова омогућено да гласају.

Навео је да ће РИК сутра у 20 часова објавити прелиминарне резултате избора, а у међувремену ће резултати моћи да се прате на веб-презентацији на сајту Републичке изборне комисије.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here