03.08.2020.

У Скупштини Србије данас ће бити потврђени мандати нових народних посланика чиме ће званично бити конституисан нови сазив парламента, а посланици ће након верификације мандата положити заклетву.

 

 

 

 

Заклетва коју ће положити посланици гласи:

“Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!”

У наставку седнице биће формиране и посланичке групе.

На дневном реду је, осим потврђивања мандата, и избор скупштинског руководства, односно избор председника Народне скупштине, потпредседника, именовање генералног секретара парламента и формирање радних тела.

Седница ће бити одржана у великој сали Дома Народне скупштине, а због ситуације са корона вирусом биће предузете све неопходне мере, па ће тако посланици, али и представници медија бити у обавези да носе маске и рукавице, док ће посланици имати преграде од плексигласа. На улазу у зграду свима ће бити измерена температура.

Избори за народне посланике одржани су 21. јуна.

Највише посланика, 188, имаће листа “Алекандар Вучић – За нашу децу”, 32 посланика ће имати Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија, СПАС ће имати 11 посланика, док ће Савез војвођанских Мађара имати 9 посланика.

Странка правде и помирења Муамера Зукорлића у парламенту ће имати четири посланика, СДА Санџака три мандата и “Албанска демократска алтернатива – уједињена долина”, три посланика.

Првој седници Народне скупштине, до избора председника Народне скупштине, председаваће најстарији народни посланик (председавајући), а њему ће у раду помагати четири најмлађа посланика.

Најстарији посланик у овом сазиву је Смиља Тишма (СПС), а уколико не прихвати да председава то ће учинити први следећи посланик.

Четворо најмлађих посланика су Никола Лазић (21) из Српске напредне странке, Дубравка Краљ (26) из Социјалистичке партије Србије, Софија Максимовић (33) из СПАС-а и Нандор Киш (26) из Савеза војвођанских Мађара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here