Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Парастосом жртвама, на централном краљевачком тргу, Тргу српских ратника, вечерас је почело обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

Парастос је служио патријарх СПЦ Порфирије, а обележавању 23. годишњице од почетка НАТО агресије, присуствовао је председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Ана Брнабић и чланови њеног кабинета, као и српски члан председништва БиХ Милорад Додик и председница РС Жељка Цвијановић.

Трг српских ратника био је препун грађана, који су имали упаљене свеће у знак сећања на жртве, на скупу који је носио поруку “Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било!”.

Након парастоса, уследила је беседа патријарха српског Порфирија.

Патријарх СПЦ Порфирије поручио је да је тај напад био организовано античовештво почињено према српском народу 1999. године, као и да је непобитно да је 19 држава НАТО учествовало у злочину.

Патријарх српски је рекао да је свако убиство било где у свету трагедија, срамота и пораз читавог људског рода.

“Чињеница је непобитно да је тада 19 држава учестовало у ”каиновоском” злочину, бомбардовању и разарању нашег народа и земље, праћено медијским фабрикама и трговањима истинама лажима, пласирањем клевета о нама, нашој цркви и нашем народу.

Тада смо били суочени са бескрупулозним злом, са силом која ни тада, као ни било када, није узимала у обзир право и правду”, нагласио је патријарх.

Како је рекао, једини критеријум за то су били моћ и сила.

“Зато се молимо за нашу браћу и сестре пострадале у НАТО агресији, као и за све који и данас страдају било где, молимо се за мир у свету.

Молимо се данас посебно за престанак сукоба у Украјини, за мир на Блиском истоку, Африци и свуда. Да сви разумеју да смо међусобно сви повезани и једни другима потребни. Сви људи су браћа и сви људи су наш браћа”, поручио је Порфирије.

После обраћања Његове Светости патријарха српског Порфирија  изведена је химна Србије, а после сценског приказа и сирена, грађанима  се најпре обратила Бојана Жарчанин, једна од жртава НАТО агресије.

Након извођења композиције “Гора јечи” и сценског приказа, уследило је обраћање председника Србије Александра Вучић који је изразио захвалност свом народу што обележава Дан сећања и одаје пошту погинулим грађанима Србије и СРЈ у НАТО агресији.

„На овај начин показујемо са колико поноса и достојанства чувамо сећање на све те људе, колико и данас разумемо бол и патњу њихових најближих“.

Председник Србије Вучић је рекао и да више никада нећемо да кријемо да је НАТО бомбардовање СРЈ била агресија на суверену државу.

“Кад се сете тога, видите да то није била грешка, видите да су то планирали и да су задовољни тиме што су урадили. Наша молба је да бар један дан, 24. март жалимо своје жртве. Ућутите бар тај један једини дан. Не вређајте наше жртве. Поштујте наше жртве”, поручио је Вучић.

Каже да је наша обавеза да гајимо културу сећања и да је више од њега за то заслужан Додик.

“Ми смо једна земља у Европи неопокореног срца која ће увек да баштини слободу и да је љуби више од свега, а то је наша Србија”, поручио је између осталог председник Србије Александар Вучић.

Присутним грађанима се на церемонији у Краљеву обратио и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик који је рекао да су НАТО бомбе убиле 81 дете и да су морали да виде када су гађали.

“Зашто су нас изабрали да се вежбају над нама, говорили су нам да је хуманитарна операција, а да су деца колатерална штета”, нагласио је Додик.

Очекивао је, како је рекао, да се извину, али они који су тада бомбардовали и сада понављају исте ствари.

“Као да је наишао облак са градом и направио штету. Срби су слободарски народ и не могу опростити, учен сам да праштам, али неке ствари не могу”, истакао је Додик и указао је на последице НАТО бомбардовања и много оних који су потом оболели од карцинома.

После порука које је изнео Милорад Додик Хор и оркестар “Рапсодија” извео је композицију “Ово је Србија“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here