1. 0 03. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је данас, током разговора са премијером Републике Италије Ђузепеом Контеом, жељу да економска сарадња двеју земаља, која представља најразвијенији део укупних односа, буде додатно унапређена у будућности.

Брнабић је италијанском колеги пожелела добродошлицу и изразила му захвалност на недвосмисленој подршци коју та земља од самог почетка пружа Србији у процесу евроинтеграција, али и на напорима Рима усмереним на очување стабилног, безбедног и просперитетног Балкана.

То показује висок степен разумевања Италије за наше позиције, оценила је она и истакла да Србија нарочито цени подршку Италије у тренуцима када се и сама Унија суочава са унутрашњим политичким изазовима.

Премијерка је изразила уверење да ће стратешко партнерство двеју земаља, успостављено пре десет година, бити учвршћено у будућности и да више нећемо говорити о годинама, већ о деценијама стратешког партнерства.

Брнабић је, говорећи о економским односима двеју земаља, подсетила на то да је Италија већ дуже време прво извозно тржиште Србије, као и други спољнотрговински и увозни партнер.

Саговорници су изразили задовољство због тога што је укупна робна размена Србије и Италије током прошле године први пут премашила цифру од четири милијарде евра.

У Србији послује приближно 600 италијанских компанија, које запошљавају више од 26.000 радника, што је чини другим највећим страним послодавцем у нашој земљи.

Брнабић је изразила захвалност италијанским војницима који у оквиру мисије КФОР-а чувају безбедност Срба на Косову и Метохији, уз напомену да је то веома важно, имајући у виду податке из недавног истраживања Програма Уједињених нација за развој (УНДП) који показују да се 95 одсто Срба у покрајини не осећа безбедно и да живи у страху.

Конте је навео да данашња посета Србији има за циљ да потврди пријатељске односе двеју земаља, и подсетио на то да Србија и Италија ове године обележавају 140-годишњицу успостављања дипломатских односа.

Србија је прва европска земља коју је актуелни италијански премијер посетио у овој години и прва у региону коју је обишао од када је преузео функцију председника Владе.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here