Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Република Србија званично је постала 73. нерегионални члан Азијске инфраструктурне инвестионе банке (Асиан Инфраструтуре Инвестмент Банк – АИИБ). Министар финансија Синиша Мали каже да је то велика вест за Србију, која учлањењем у ту организацију добија приступ повољним кредитним средствима за реализацију приоритетних пројеката, саопштило је министарство финансија.

Србија је званично испунила све неопходне процедуре и услове за чланство, а то су – усвајање Закона о потврђивању Акта о оснивању Азијске инфраструктурне инвестиционе банке у Скупштини Србије, депоновање Инструмента о приступању и уплата прве рате учешћа у капиталу Банке.

То је потврђено у Резолуцији борда гувернера АИИБ, усвојеној 15. августа 2019. године, којом је потврђено чланство. Пријем у чланство потврђен је Резолуцијом борда гувернера АИИБ, 15. августа 2019. године. Министар Синиша Мали је 2018. године упутио АИИБ званичан захтев за пријем у чланство.

Азијска инфраструктурна инвестициона банка, чије је седиште у Пекингу, почела је с радом 2016. године, а поред Србије, која је нови нерегионални члан, придружене су и друге земље изван Азијско-пацифичког региона попут Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, Холандије, Шпаније и других.

Резолуцијом борда гувернера потврђено је и чланство Грчке у тој међународној организацији, која је постала њен 74. члан.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here