Mesto za reklamu
  1. 0 07. 2022.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић и министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто потписали су данас у Суботици Споразум између влада Србије и Мађарске којим се регулише гранична контрола у друмском, железничком и водном саобраћају.

Селаковић је на конференцији за новинаре, након састанка са Сијартом, истакао да ће потписивање овог документа у великој мери допринети смањењу гужви на нашим граничним прелазима.

Министар је објаснио да је потписивање споразума условљено и развојним пројектом који се одвија између Мађарске и Србије, а то је изградња брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту.

Он је подсетио на то да је 10. јуна потписан Меморандум о разумевању о наставку сарадње у области енергетике, који подразумева складиштење 500 милиона кубних метара гаса у Мађарској, што ће Србији омогућити да у периоду од 1. октобра ове до 1. априла наредне године, лакше пролази кроз енергетску кризу.

Селаковић је пренео да је са Сијаром разговарао и о даљем развоју економске сарадње, као и ангажовању на регионалним инфраструктурним пројектима.

Према његовим речима, Србија и Мађарска су у овој години озбиљно продубиле економску сарадњу, која је, у односу на прошлу, која је била рекордна, достигла још виши ново.

Шеф српске дипломатије је истакао да је економско-трговинска размена двеју земаља за пет месеци ове године већ достигла ниво од 1,8 милијарди евра.

Сијарто је нагласио да је пријатељство између две земље историјско и да се сваким даном пишу нова поглавља сарадње, додавши да је у првој половини ове године удвостручена трговинска размена.

Највећи подухват је модернизација пруге Београд–Будимпешта. Радови ће код нас почети 1. августа, што значи да ћемо морати да одредимо нови гранични прелаз за железнички саобраћај, где ћемо моћи да обезбедимо међународни промет робе, рекао је шеф мађарске дипломатије.

Према његовим речима, железнички робни промет пролазиће кроз Реске, где ће се обављати и гранична контрола у међународном железничком саобраћају.

„Српска стврност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here