Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да је отварање интегрисаног граничног прелаза између Србије и Северне Македоније нови почетак за економску сарадњу у региону Западног Балкана.

Брнабић је, након што је заједно са председником Владе Северне Македоније Зораном Заевим, означила почетак рада заједничког прелаза Прешево–Табановце, објаснила да је реч о првом таквом прелазу у овом делу Европе, истакавши да ће Србија дати све од себе да овакви заједнички прелази постану реалност на што већем броју граница.

Данас је посебан дан не само у односима између две државе, већ је и почетак могућег новог раздобља за регионалну сарадњу на Западном Балкану, поручила је она.

Премијерка је указала на то да је у овом тренутку регионална сарадња пред огромним изазовима и да економска сарадња, после неколико успешних година, сада иде силазном путањом због практично директне суспензије ЦЕФТЕ од стране Приштине и одлуке о таксама.

Према њеним речима, одлука Приштине о таксама на робу из централне Србије и БиХ из новембра прошле године, која је још на снази, није одлука која је била само против трговине са Србијом и БиХ, већ је у основи уздрмала све регионалне споразуме.

Морамо да се фокусирамо на интересе грађана и привреде, да идемо у правцу веће и ближе сарадње, успостављања заједничких граничних прелаза, електронске размене докумената, а не на оно што смо имали од новембра, а то је успостављање блокада и баријера, објаснила је Брнабић.

Политички је паметно да се повезујемо, а не да једни друге блокирамо, поновила је она и изразила наду да ће ово бити почетак нове регионалне сарадње, уз поруку Приштини да још једном размисли о томе да ли је изолација или самоизолација најбољи начин да се обезбеди бољи квалитет живота грађана и будућност у региону.

Премијерка је истакла да је прошла година прва у којој је спољнотрговинска размена роба и услуга Србије и Северне Македоније прешла једну милијарду евра, при чему је спољнотрговинска размена роба износила 856 милиона евра, а у сектору услуга приближно 200 милиона евра.

Отварање заједничког граничног прелаза, како је оценила, биће још један подстицај да се такав резултат додатно унапреди, можда чак и за 10-12 одсто у наредним годинама.

Овакви потези, идеје и пројекти су основа и предуслов за економски просперитет региона, а регионална сарадња је најважнија за домаћу привреду, мала и средња предузећа и породичне фирме, објаснила је Брнабић.

Премијерка је подсетила на то да је јуче било тачно две године од договора у пет тачака између председника Србије Александра Вучића и македонског премијера Заева, указавши на то да је резултат једне од тих тачака управо данашње отварање прелаза.

Србија је, како је подвукла, у последње две године радила напорно на томе да успостави боље политичке и економске односе са Северном Македонијом.

Она је најавила да ће бити још неких значајних пројеката који ће дати нову иницијалну капислу за регионалну сарадњу, и истовремено позвала регионалне лидере да наставе да раде на овакав начин док је ЦЕФТА суспендована због неодговорних потеза Приштине.

Заев је рекао да је отварање интегрисаног граничног прелаза Прешево–Табановце круна пријатељства Србије и Северне Македоније и велики подвиг на заједничком путу двеју државa ка ЕУ.

Он је оценио да ће заједничка гранична контрола донети годишње уштеде од осам милиона евра, објаснивши да интегрисани прелаз омогућава једну контролу на граници, што знатно доприноси јачању економске сарадње на Западном Балкану.

Интегрисани гранични прелаз значи да ће од данас први пут на једном граничном друмском прелазу прве категорије заједно у истој канцеларији радити српски и македонски цариници и полицајци.

Овакав прелаз је резултат Споразума о успостављању заједничких контрола на међународном граничном прелазу Прешево–Табановце преко кога се одвија промет путника и свих врста робе.

Тај споразум су 12. јула у Београду у име две владе потписали министри унутрашњих послова Србије и Северне Македоније.

Брнабић и Заев су се, након озваничења интегрисаног прелаза, упутили ка Скопљу на састанак, а планиран је и сусрет делегација двеју земаља и потписивање више споразума о сарадњи.

Након тога, премијерка Србије ће се састати и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here