Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Србија и Република Српска потписале су у Бањалуци заједнички изјаву о реализацији пројекта ХЕС “Горња Дрина”. Председница Владе Србије Ана Брнабић је поручила да ће се у 2021. години у пуном интензитету видети како изгледа када Србија и Република Српска заједно раде.

Изјаву су потписали премијерка Ана Брнабић и председник Владе РС Радован Вишковић.

Брнабићева је истакла да ће Србија и РС имати два велика стратешка пројекта, један је хидроелектрана “Бук Бијела”, који је само прва фаза већег пројекта који ће у наредним годинама укључивати и хидроелектрану Фоча и хидроелектрану Паунци, у које ће се инвестирати око 520 милиона евра, а други је аеродром Требиње.

Она је истакла да су ребалансом буџета за 2020. годину за аеродром Требиње опредељено 30 милиона евра, за експропријацију земљишта и припремне радове, а да ће Влада Србије предложити да се у буџету за 2021. годину определи око 51 милион евра за даљу изградњу.

“Циљ је да завршимо 2022. године и да тада имамо летове”, рекла је српска премијерка.

Она је напоменула да ће идућа година бити круна сарадње са РС од 2014. године и поручила да ће Србија остати посвећена специјалним везама са РС.

Најавила је и нову заједничку седницу Владе Србије и РС када се ситуација са коронавирусом буде побољшала.

Говорећи о хидроелектрани “Бук Бијела”, премијер РС Вишковић је навео да данас потписана изјава представља корак до реализације пројекта и да га заједно реализују ЕПС и Електропривреда РС.

Вишковић каже да је рок за изградњу шест година и да је укупна снага централа 180 мегавата.

“РС у овом моменту иде са 49 одсто, Србија са 51 одсто”, рекао је Вишковић и захвалио председнику Србије Александру Вучићу, као и премијерки Ани Брнабић, српском члану Председништва БиХ Милораду Додику и председници РС Жељки Цвијановић на истрајавању да се пројекат реализује.

Он је истакао да ће грађани имати изузетно значајну и велику корист од пројекта, наводећи да се ради о зеленој енергији који ће и Србији и РС омогућити економски раст.

“Многи су оспоравали овај пројекат, нису веровали, али данас шаљемо поруку да нису у праву и да је РС заједно са Србијом спремна да гради велике инфраструктурне пројекте”, поручио је Вишковић.

Указао је да ће 2021. година бити посебно значајна за изградњу великих инфраструктурних пројеката Србије и РС.

“Веома брзо ћемо кренути у изградњу дела аутопута од Раче према Бијељини, ту је ХЕС Горња Дрина, као и аеродром Требиње. То су веома значајни пројекти”, истакао је Вишковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here