Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је наша земља лидер у Европи по броју жена и девојака у сектору информационих технологија и да, уколико искористи своје потенцијале, може да буде победница четврте индустријске револуције.

Брнабић је у Београду, на обележавању Међународног дана девојака у информационо-комуникационим технологијама, ученицама основних школа које су присуствовале том догађају поручила да су највећи потенцијал Србије и да ће Влада учинити све да успостави квалитетан образовни систем и омогући боље услове за живот, како би остале и радиле у Србији.

Мислим да су наша памет, знање и образовање тако јаки да ускоро можемо да, у свету четврте индустријске револуције, у којем живимо, постанемо један од лидера у Европи, рекла је премијерка и додала да је потребно да имамо храбрости и спремности да се мењамо.

Према њеним речима, Влада има два приоритета – дигитализацију и образовање, при чему четврта индустријска револуција пружа нашој земљи шансу да надокнади све што је раније пропустила у развоју.

Мислим да имамо шансу коју дуго времена нећемо имати. Имамо знање и огроман потенцијал и можемо да будемо победнице четврте индустријске револуције, да променимо друштво и земљу и направимо лепшу, јачу и срећнију државу, добар дом за вас, поручила је Брнабић.

Она је нагласила да је предуслов за то образовање, подсетивши на то да је наша земља ове недеље постала 23. пуноправна чланица ЦЕРН-а, као и да се много улаже у увођење дигиталних уџбеника.

Према њеним речима, пет пута је повећан број специјализованих ИТ одељења у гимназијама широм Србије, а од 1. јануара ове године уведен је и Фонд за науку.

То су потпуно нови приоритети наше државе како бисмо младима пружили бољу шансу и заједно са њима направили конкурентну државу и друштво, отворену земљу која се не плаши изазова, објаснила је она.

Брнабић је девојчицама поручила да верују у себе, да не пристају на поделе, као и да иду напред и буду храбре, а да ће их држава у томе подржати.

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић указала је на то да постоји родни јаз у сектору информационих технологија, али да Србија мора да настави да подстиче превазилажење родних разлика и неравноправности у дигиталном свету.

Матић је навела да нема довољно жена у ИКТ сектору јер су девојке пре свега усмерене на друштвене науке, медицину, уметност, право и економију, али је подсетила на то да је у земљама Европске уније ситуација још лошија.

Она је истакла да ће Европи бити потребно 15 до 20 година да достигне садашњи ниво Србије по питању родне равноправносту у ИКТ сектору.

Према постојећим трендовима, родни баланс ће бити успостављен тек 2050. године, али то се мора десити много раније и Србија жели да пружи свој допринос, навела је Матић.

Конференцији, којом се обележава Међународни дан девојака у информационо-комуникационим технологијама (Дан девојака у ИКТ), у Палати Србија присуствовало је приближно 300 ученица из 12 основних школа из Србије.

На овом скупу уручене су награде ученицама за најуспешније видео-радове “Девојке у ИКТ-у за бољи свет”.

Међународни дан девојака у ИКТ-у (Girls in ICT Day) успостављен је 2010. на иницијативу Србије, под покровитељством Међународне уније телекомуникација (ITU). До сада је више од 357.000 девојака и младих жена учествовало у више од 11.000 прослава у 171 земљи широм света.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here