Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Почео Међународни економски форум у Санкт Птербургу. У Панел дискусији учествовао   министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, а данас му се приружио и први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић. Планирани су значајни сусрети и потписивање важних протокола.

Министар Поповић је изјавио да Србија због бесцаринских споразума које има са ЕУ и Русијом може да буде економски мост између Русије и запада, посебно у условима обостраних санкција које су на снази од 2014. године.

Поповић је, на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, на панел дискусији о будућности односа Русије и ЕУ, истакао да санкције Уније према Русији немају никакав ефекат, јер привреда и економија увек нађу пут да превазићу све препреке.

Он је указао на то да постоји велики број компанија из ЕУ које су у Србији отвориле своје производне погоне да би из наше земље извозиле своје производе у Русију без царина.

Исто се односи и на руске компаније у Србији. У овом тренутку постоје бројне компаније из те земље у области дигиталне економије, а посебно блокчејн технологија, које преко Србије имају доступ западном тржишту, указао је министар.

Поповић је позвао инвеститоре из Русије и ЕУ да улажу у Србију, посебно у област ИТ и иновација.

У Србији, како је навео, послују неке од највећих светских ИТ и технолошких компанија – амерички “Мајкрософт”, француски “Шнајдер електрик”, немачки “РТРК”, амерички “НЦР”, немачки “Сименс” и друге. Он је напоменуо да “Мајкрософт” има само два развојна центра у целој Европи, а један од њих је у Србији, нагласивши да је јасно да је једна од главних предности Србије за привлачење страних инвеститора знање наших ИТ инжењера.

Србија, како је нагласио, има најбоље инжењере јужно од Беча и Минхена, а Београдски универзитет један је од четири најбоље рангирана на Шангајској листи у Централној и Источној Европи.

Према његовим речима, само на Београдском универзитету има 17 СТЕМ факултета са приближно 42.000 студената на свим нивоима.

Он је указао на то да се Србија ове године, први пут, и једина у региону, нашла у истраживању најреномираније светске истраживачке куће за стартап екосистеме “Startup Genome” из Сан Франциска.

Србија је у том истраживању добила највише оцене, 10 за раст инвестиција и 9 за раст укупног броја стартап компанија. Као наша кључна предност у извештају истакнут је квалитет инжењерског кадра, који је сврстан међу пет најбољих у свету, подвукао је министар.

Учесници панела били су и заменик премијера Белгије Крис Петерс и мнистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here