Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да Србија има политичке гаранције да неће бити негативно погођена увођењем квота за увоз челика у ЕУ, тако да су српска привреда и железара у Смедереву, у власништву кинеске компаније Хестил, у овом тренутку потпуно безбедне.

Брнабић је, у изјави новинарима у Српско-корејском центру, истакла да су те гаранције у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању који имамо са Европском унијом.

Она је прецизирала да, од три релевантне категорије у производњи челика на основу којих се одлучује о квотама, за прву Србија неће имати никакве квоте, већ глобалну квоту за ЕУ, а за друге две категорије вероватно ће имати квоте, али са могућношћу да их аутоматски подиже.

Према њеним речима, мере ЕУ о квотама за челик биће на снази од 4. фебруара, а од априла Србија ће моћи да их подигне и уђе у глобалну квоту.

Договорили смо се и о клаузули која каже да у сваком тренутку можемо да покажемо да смо забринути за нашу производњу. Ако то докажемо подацима, можемо додатно да преговарамо о подизању квота, рекла је Брнабић.

Она је истакла да ограничавање увоза челика у ЕУ није уперено против Србије и Западног Балкана, као ни против Кине, објаснивши да су мере биле наметнуте.

Америка је прва увела протекционистичке мере према ЕУ за тржиште челика, што је најосетљивије за ЕУ јер је производња челика оно на чему је Унија и настала, па је морала да узврати, нагласила је Брнабић, додавши да је Влада Србије о квотама за челик разговарала са Унијом више од четири месеца.

У тиму који се бави тим пословима, како је истакла, ангажовани су најбољи стручњаци, који су представили све анализе српске економије и тржишта челика, а дата је и независна студија о индустрији Србије.

Дали смо све од себе да заштитимо Србију и нашу железару, рекла је премијерка и истакла да у овом тренутку није забринута због мера које припрема ЕУ, али и упозорила на то да ће нам бити теже по овом питању него пре и биће неопходан већи политички ангажман Владе Србије која ће стално пратити ситуацију у железари и извозу.

Брнабић је такође пренела да Европска унија нема бојазан од посете председника Русије Владимира Путина Београду, и поручила да је за Србију важно да има добре односе са свима.

Брнабић је нагласила да се јуче приликом посете Стразбуру сусрела са представницима ЕУ, међу којима је био и известилац за Србију Дејвид Мекалистер, и да је једна од тема са њима била и посета председника Путина.

Мислим да Унија нема неку бојазан од ове посете. Они знају да имамо традиционално блиске везе са Русијом, и то не само у смислу културе, већ и економије, објаснила је премијерка.

Она је додала да је сарадња са Руском Федерацијом важна између осталог и због сигурности у снабдевању гасом.

Један од резултата ове посете биће тај да ћемо имати већу сигурност у снабдевању гасом, а надам се такође и одлуци да проширимо гасно складиште Банатски двор, што је битно због енергетске сигурности, додала је Брнабић.

Председница Владе је подсетила на то да Србија има уговор о слободној трговини са Русијом, која је огромно тржиште, што је, како је истакла, значајно за довођење инвеститора, међу којима су и они из земаља ЕУ.

Премијерка је оне који се евентуално брину због посете председника Руске Федерације подсетила на то да је прошле године у ово време у Србији боравио премијер Јапана, што је показатељ тога колико су за српску економију и политику важни добри односи са свима.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here