Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Србија и свет данас обележавају Дан примирја у Првом светском рату у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

У оквиру централне државне церемоније обележавања 11. новембра, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, у име Владе Србије, положиће венац на Спомен – костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату, најавило је ресорно министарство.

Венце ће положити и председник Скупштине Србије Ивица Дачић, делегације Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и представници дипломатског кора.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у француском граду Компјену потписано примирје и окончан Први светски рат.

Примирје је потписано у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, ступило је на снагу у 11 сати и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године

У Србији је овај дан први пут обележен 2012. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, а у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.

Вучић данас уручује одликовања заслужнима у борби са ковидом

Председник Србије Александар Вучић данас ће, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, уручити одликовања заслужним појединцима и институцијама у борби против ковида 19, као и другим личностима, најављено је из Председништва.

На листи добитника су, према сазнањима медија, доктори Предраг Кон, Мијомир Пелемиш, Срђа Јанковић, Бранислав Тиодоровић, Владимир Ђукић, Горан Стевановић, Ивана Милошевиц, Даница Грујичић и Небојша Лађевић.

Ту су и бригадни генерал Јелесије Радивојевић и пуковник Радивоје Анђелковић који је командант привремених болница “Београдски сајам” и “Арена”.

Награду ће добити и хигијеничарка на Клиници за инфективне болести Клиничког центра Србије Ана Стојковић, као и таксиста из Београда Бранко Антић.

Постхумно ће признање добити и 13 лекара.

Награду ће добити и премијер Луксембурга Ксавијер Бетел и сликар Николај Мухин који је осликао Храм Светог Саве.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here