Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Република Србија је данас на Међувладиној конференцији у Бриселу у згради Европског савета “Европа” отворила два нова поглавља у преговорима о чланству са ЕУ: Поглавље 17 – економска и монетарна политика и Поглавље 18 – статистика.

Делегацију Републике Србије на Међувладиној конференцији предводила је министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић је на конференцији за новинаре изразила захвалност чланицама ЕУ које су подржале отварање преговарачких поглавља са Србијом, указујући на то да је 19 земаља било за то да се са Србијом отворе три поглавља.

Желим да уверим европске партнере да имају озбиљног саговорника у Србији, која је посвећена настојањима да се одрже регионални мир и стабилност, истакла је Јоксимовић, додавши да није незадовољна због тога што су данас отворена само два преговарачка поглавља.

Она је оценила да су поглавља 17 и 18 важна, јер је Србија предводник економске трансформације у региону.

Мислим да смо имали значајне, суштинске резултате у владавини права, нисмо незадовољни, решени смо да будемо упорни, стрпљиви, одлучни у намери да постанемо чланица ЕУ, нагласила је она.

Јоксимовић је пренела и да је на Међувладиној конференцији изразила захвалност Аустрији која је држала тему проширења на својој агенди председавања ЕУ.

Известила сам и да смо изузетно забринути због онога што наставља да ради Приштина, супротно европским вредностима, и што најављује нове мере. Замолила сам пријатеље и партнере из ЕУ, не да се нама чине уступци, већ да вредности и принципи ЕУ постану блиски и другима, посебно Приштини и Албанији, која је подржала ове неевропске мере власти у Приштини, напоменула је Јоксимовић.

Поред министара спољних послова земаља чланица ЕУ отварању поглавља присуствовао је и европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан.

Србија је у досадашњем процесу приступања ЕУ отворила 16 поглавља, од којих су два привремено затворена.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here