1. 06. 2019.

Србија је данас у Бриселу на Међувладиној конференцији са Европском унијом отворила Поглавље 9 – финансијске услуге и потписала Финансијски споразум ИПА за 2018. годину у износу од 179,1 милион евра.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић, која предводи делегацију Србије на 10. међувладиној конференцији, истакла је да Србија може бити задовољна отварањем још једног, 17. поглавља, у преговорима о чланству са ЕУ, иако је очекивала два, али да је и то задовољавајуће, имајући у виду неповољна збивања у региону.

Јоксимовић је нагласила да су тиме препознати успеси земље у економским реформама и да отварање Поглавља 9 значи да се обезбеђује сигурност финансијског система.

Она је оценила да ће се даљим усклађивањем са стандаридима ЕУ у области банкарства, осигурања, тржишта капитала и инвестиционих услуга обезбедити дугорочна правна и финансијска сигурност која је у интересу и финансијских институција, потенцијалних инвеститора, али на првом месту грађана Србије.

Комесар ЕУ за суседску и политику проширења Јоханес Хан указао је на  важност отварања поменутог поглавља јер то показује да су у Србији постигнути ни мало лаки успеси у макроекономској стабилизацији и економском развитку.

Хан је подвукао да је то важно да би се отклониле опасности по инвеститоре и грађане, при чему је указао на потребу да Србија напредује у јачању владавине закона, темељних слобода и демократском вршењу власти.

Он је подсетио на то да је ЕУ од 2007. године Србији одобрила више од  две милијарде евра бесповратне помоћи.

Mинистар за европске послове Румуније Георг Ћамба истакао је да ће брзина приближавања чланству у ЕУ зависити од реформи у поглављима владавине права и темељних слобода.

Ћамба је рекао да Министарски савет ЕУ истиче и потребу да Србија постепено усагласи своју спољну и безбедносну политику са Унијом и да се дијалог са Приштином што пре настави.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here