Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изразила је данас очекивање да ће нова поглавља бити отворена до краја јуна, односно до краја румунског председавања Савету ЕУ.

Јоксимовић је, поводом навода да је за 18. јун заказана Међувладина конференција на којој ће бити отворена нова поглавља, објаснила да ће одлука држава чланица уследити након усвајања и објављивања Извештаја о напретку Србије у процесу приступања.

Тај документ ће, како је прецизирала, бити објављен крајем маја или почетком јуна, што ће оставити мање времена за све процедуре и одлуку држава чланица о броју поглавља.

У сталном смо контакту са Европском комисијом и председавајућим око организације Међувладине конференције, те имајући у виду изборе у ЕУ сматрам да је рано за прецизне термине, али свакако да очекујемо да ће Међувладина конференција за отварање нових поглавља бити организована, навела је она.

Министарка је указала на то да Србија у овом тренутку има пет технички припремљених поглавља, и то Поглавље 2 (слободно кретање радника), Поглавље 4 (слободно кретање капитала), Поглавље 9 (финансијске услуге), Поглавље 14 (транспорт) и Поглавље 21 (трансевропске мреже), а ради се и на припреми нових.

Србија је, како је оценила, остварила конкретан напредак и то кумулативно у областима које покривају такозване Копенхашке критеријуме владавине права, економских реформи и доброг управљања.

Према њеним речима, додатно, Србија је континуирано била и остала искрено посвећена регионалном миру и сарадњи, чиме активно сарађује и помаже стабилности и европском поретку мира на Западном Балкану.

Отварање нових поглавља престављало би јасну политичку поруку Србији и региону, којом би ЕУ показала да политика проширења остаје високо на њеној агенди и да кредибилна политика проширења има потенцијал да буде део планова реформисане и снажније ЕУ, навела је она.

Такође, како је додала, отварање нових поглавља показало би да се уважава напредак Србије у реформама, посебно у поглављима 23 и 24, која се односе на правосуђе, борбу против криминала и корупције, мањинска права, медијске слободе.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here