Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обавестила је вечерас грађане Србије да је у име Владе, а у складу са ЦЕФТА споразумом, послала формални захтев Секретаријату те институције за директне консултације у оквиру заједничког комитета.

Брнабић је у изјави новинарима у Влади Србије објаснила да  од сутра, од примања захтева, Секретаријат ЦЕФТА има рок од 90 календарских дана што је законски рок у складу са ЦЕФТА споразyмом, да реши проблем који је Приштина направила директним и недвосмисленим кршењем споразума у директним консултацијама.

Она је најавила да ће, уколико се не покрену заједничке консултације или не реши проблем у наредних 90 дана, Србија у складу са ЦЕФТА споразумом покренути поступак пред Арбитражним судом.

Према њеним речима, захтев је послат, осим Секретаријату ЦЕФТА, и УНМИК-у као потписнику за територију АП Косова и Метохије, те генералном секретару УН Антонију Гутерешу.

Као страна која у потпуности поштује и увек је поштовала споразум са правом очекујемо брзу реакцију Секретаријата и УНМИК мисије. Свим нашим грађанима и међународним партнерима поручујемо да ћемо наставити да се боримо против кршења међународних уговора и споразума свим правним механизмима поштујући међународно право и европске вредности, поручила је премијерка Србије.

Премијерка је напоменула да Србија неће наседати на провокације и неће уводити контрамере, а наставиће да сарађује са партнерима у региону, пре свега БиХ, која је такође погођена неразумним мерама Приштине.

Радићемо све да би се ствари вратиле у нормалу, да би се избегла претећа хуманитарна криза и свака даља дискриминација срског народа, нагласила је Брнабић.

Брнабић је најавила и да ће Влада извештавати грађане о свим даљим корацима које ће предузимати Србија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here