Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је његова посета Народној Републици Кини од изузетног значаја јер је Србија тиме показала да је прави пријатељ те земље.

Дачић је, завршавајући посету тој земљи, рекао да су сви његови саговорници истакли да је Кина поносна на то што има таквог пријатеља као што је Србија, додајући да је, с друге стране, наша земља поносна на то што може да буде пријатељ Кине.

Он је истакао да су га кинески званичници информисали о томе да су постигнути веома важни резултати у заустављању ширења коронавируса, као и да је број излечених већи од 20.000, а да је јуче било свега пет нових случајева ван провинције Хубеј.

Желимо да кинеском народу искажемо дивљење и поштовање за све што ради, у чему има и нашу подршку, рекао је први потпредседник Владе, при чему је најавио да ће ускоро у Кину стићи помоћ Владе Србије у медицинској опреми.

Према његовим речима, Србија осуђује све политичке манипулације овом епидемијом које се користе за ширење антикинеске атмосфере у свету, а нарочито у неким западним земљама.

Сматрамо да сви треба да дају подршку Кини зато што је она начином организације и одговорним приступом овом проблему много помогла читавом свету, налазећи се на бранику у борби против ове епидемије, поручио је Дачић.

Он је пренео да је у разговорима у Пекингу било речи и о билатералним односима двеју земаља, који су, како је оценио, изузетно добри и имају стратешки карактер.

Пренео сам поздраве и поруку коју је председник Србије Александар  Вучић упутио председнику НР Кине Си Ђинпингу, са најавом да ће сигурно доћи на Самит Кинa–ЦИЕЗ, који треба да буде одржан 15. и 16. априла у Кини, навео је први потпредседник Владе.

Такође, Дачић је рекао да му је министар спољних послова НР Кине Ванг Ји пренео поруку за председника Вучића о томе o да је већ почетак јесени, односно септембар, можда један од термина за посету кинеског председника Србији.

Још једном сам изразио захвалност Кини на принципијелној подршци коју нам пружа везано за наш територијални интегритет и суверенитет када је реч о Косову и Метохији, а с друге стране поновили смо подршку политици Кине, односно очувању и заштити њеног територијалног интегритета и суверенитета, нагласио је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here