Mesto za reklamu

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је синоћ у Берлину да наша земља није потписница Даблинског споразума о мигрантима, наглашавајући да се никада није разговарало о томе да Србија буде центар где би се враћали мигранти из ЕУ.

  1. 11. 2018.

 Брнабић је, одговарајући на питања у оквиру Европског форума “Србија у ЕУ”, објаснила да Србија не може да буде потписница Даблинског споразума јер је он само за земље ЕУ и четири придружене земље овог споразума.

Србија је показала колико је добар партнер ЕУ, посебно 2015. године, када је мигрантска рута ишла кроз нашу земљу, нагласила је она и подвукла да је наша земља тада показала хумано лице, солидарност и емпатију.

Наша земља је тада била међу првима која је препознала да међу мигрантима има и образованих људи које смо покушали да задржимо, али су они желели да иду даље, ка земљама ЕУ, указала је премијерка.

Према њеним речима, у Србији сада има приближно 4.000 миграната, од којих је више од 600 деце, која иду у школу и уче српски језик.

Никада нисмо разговарали о томе да Србија буде неки центар где би се враћали мигранти из ЕУ, али немам ништа против да будемо отворено друштво, поручила је Брнабић.

Она је, одговарајући на питања о односима са Руском Федерацијом, поновила да Србија са том земљом има традиционално добре односе због религије, језика, културе, као и важне економске везе, пре свега енергетске, будући да смо 100 одсто зависни од руског гаса.

Брнабић је подсетила и на Споразум о слободној трговини са Русијом, што је веома важно за економски напредак наше земље, напомињући да је Москва свесна чињенице да је наш стратешки приоритет чланство у ЕУ.

Премијерка је нагласила да подаци о војној сарадњи показују да највећи број вежби, билатерално, Србија има са САД, па онда у оквиру Партнерства за мир са НАТО, па тек онда са Руском Федерацијом.

Према њеним речима, у овом тренутку би 55 досто грађана Србије, да се сутра одржава референдум, гласало за ЕУ, и то уз политику која говори да Унију не треба да посматрамо само као извор новца.

Истовремено, она је истакла да је само два одсто грађана за чланство у НАТО, наглашавајући да ће Србија задржати своју војну неутралност.

Ми размишљамо о евроинтеграцијама и задржаћемо војну неутралност. У Унији има јаких, значајних чланица које нису чланице НАТО и ми не бисмо били први у томе, навела је председница Владе Србије.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here