Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у Дубровнику, по завршетку Самита премијера Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе, да је Србија на овом скупу потписала три важна документа са кинеским партнерима, од којих је најважнији Меморандум о разумевању за деоницу Пожега–Бољаре.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је то посебно важно због Коридора 11 и магистрале до Јадрана, као и због тога што су у току припремни радови за деоницу Прељина–Пожега.

Она је подсетила на то да је наша земља крајем прошле године поднела захтев за чланство у Азијској инфраструктурно-инвестиционој банци, да је захтев одобрен и да ће Србија до краја године постати пуноправна, 93. чланица.

То ће нам, како је објаснила, отворити додатне перспективе за нове пројекте.

Србија је и по нивоу економске размене, односно долазака кинеских компанија, такође на врху међу чланицама иницијативе, на чему треба захвалити двема великим кинеским компанијама “Зиђину” и “Линглонг тајерс”, које су у последњих неколико месеци имале велика улагања у нашој земљи, подсетила је премијерка.

Она је предочила да је Србија подржала Грчку да уђе у овај формат, који је од данас иницијатива 17+1.

Истовремено, председница Владе је подвукла да је наша земља животно заинтересована за боље повезан, стабилнији и безбеднији регион, уз оцену да политичке трзавице не одговарају никоме јер одбијају инвеститоре.

Брнабић је, такође, поручила да је отворена за разговоре и да је спремна да позове председника Владе Хрватске Андреја Пленковића у званичну посету Србији.

Она је веома позитивно оценила организацију самита у Дубровнику, истакавши да је било довољно времена за разговоре у оквиру самог формата, али и за разговоре на маргинама.

У складу са тим, премијерка је пренела да је имала добар разговор са колегом из Словачке, са којим ће, како се нада, постићи договор да крајем маја посети Србију.

Такође је и са премијером Естоније вођен отворен разговор, навела је Брнабић и изразила очекивање да ће и он у скорије време, када у тој земљи буде формирана влада, посетити Београд.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here