Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Србија се налази у осмој недељи борбе са коронавирусом, до сада је регистровано 8.275 случајева, док су 162 особе изгубиле живот. Мере у Србији се релаксирају, али стручњаци константно апелују да мора да постоји висок ниво опреза.

Иако се број заражених успорено повећава појављују се и нова жаиршта која захтевају одлучне акције. Први оболели у Власотинцу регистрован је 7. априла, а до данас у тој општини са 30.000 становника има 76 заражених. Заражено је троје здравствених радника, дете радника компаније “Маша импекс” где је заражено осморо запослених, као и председник општине и члан опшинског већа. Штаб за ванредне ситуације упутио је молбу републичком Кризном штабу да се оснује посебан штаб за ово место и да се примена ублажених мера одлази за десетак дана.

У пиротском округу ситуација такође захтева одлучне акције. Према последњим званичним подацима у Пиротском округу 65 особа позитивно је на коронавирус. У граду Пироту позитивно је 45 особа, а у Бабушници 17. У изолацији је око 300 особа које су имале контакт са зараженима Из Заводу за јавно здравље кажу да се очекују подаци за још 25 брисева.

Охрабрујуће је и што се народни посланици данас враћају у  републички парламент. Са заштитном опремом, маскама, визирима и подељени преградама од плексигласа, посланици се данас враћају у скупштинске клупе. Председница Парламента Маја Гојковић заказала је седницу са две тачке дневног реда: предлог одлуке о потврђивању одлуке о увођену ванредног стања и предлог закона о потврђивању свих уредаба које је до данас донела Влада Србије уз супотпис председника Србије.

Део опозиције који је и пре епидемије бојкотовао рад парламента најављује да неће присуствовати седници и да ће тражити оцену уставности ванредног стања.

Овога јутра у 8 сати одржаће се састанак председника Србије Вучића са члановима Кризних штабова Да ли ће, како медији спекулишу, бити преиспитивања најављеног првомајског полицијског часа биће познато после седнице Кризног штаба. Најављено је да би забрана кретања овог викенда требало да почне у четвртак у 18 и да траје до понедељка у 5 ујутру. Можда ће се нешто и променити. Остаје да видимо.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here