Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је данас на састанку министара спољних послова Централноевропске иницијативе (ЦЕИ), који је одржан у Трсту.

Састанак је представљао одличну прилику за размену мишљења о актуелним питањима, изазовима и перспективама регионалне сарадње, посебно у светлу обележавања тридесет година постојања ЦЕИ.

У свом обраћању учесницима скупа наш министар је између осталог рекао:

„Прошло је тридесет година од настанка ЦЕИ и ми морамо приметити да је она остала доследна свом стратешком циљу успостављања кохезионе Европе, без вештачких подела, засноване на заједничким вредностима. Требало би се, такође, подсетити тога да је ЦЕИ настала на начелима Повеље УН и докумената ОЕБС-а, укључујући и Париску повељу о будућности Европе – документима који имају пресудну важност за одржавање мира и безбедности не само у Европи, већ у читавом свету.

Поред политичке димензије рада ЦЕИ, Република Србија препознаје значај друге две димензије – парламентарне и пословне. Са задовољством истичем да представници Народне скупштине Републике Србије редовно и активно учествују на састанцима Парламентарне скупштине, као и на састанцима појединачних парламентарних комитета.

Република Србија у потпуности подржава увођење локалне димензије активности ЦЕИ, која ће, без икакве сумње, допринети унапређењу рада ЦЕИ и комуникацији са државама чланицама. Додатно, желео бих да похвалим напоре Републике Италије у стављању фокуса на научну сарадњу између држава чланица ЦЕИ, што је у складу са приоритетима из Акционог плана ЦЕИ за период 2018–2020. године. Истичем спремност Републике Србије да уложи напоре ради унапређења сарадње у овој области. У том контексту, задовољство ми је да вас подсетим на то да је Република Србија почетком ове године остварила чланство у Европској организацији за нуклеарна истраживања (CERN).

Неопходно је да посебно истакнем улогу ЦЕИ као „моста“ између држава чланица Европске уније и кандидата за чланство. С обзиром на мешовити састав чланства којим се ЦЕИ може похвалити, иницијатива представља одличан форум за преношење искуства у процесу европских интеграција. Без обзира на друге формате и организације, ЦЕИ је успела да остане актуелна упркос епитету „најстарије регионалне иницијативе на овим просторима“.

Имајући ово у виду, дозволите ми да вас подсетим на то да је приступање Европској унији главни спољнополитички приоритет Републике Србије. Желео бих да нагласим да за Републику Србију чланство у ЕУ није циљ по себи, већ је најозбиљнија покретачка снага за преуређење друштва кроз спровођење свеобухватних реформи.

Сматрамо да је неопходно одржати моментум, започет одржавањем Самита ЕУ–Западни Балкан током бугарског председавања 2018. године, како би се питање приступања Западног Балкана у ЕУ вратило у фокус руководства у Бриселу. Наше је мишљење да је политика проширења једна од најзначајнијих политика ЕУ и инструмент стабилизације и просперитета. Искористићу прилику да поновим оно што се некада заборавља, а то је да је проширење ЕУ на Западни Балкан у интересу не само тог региона, већ и саме ЕУ и њених држава чланица.

Република Србија снажно подржава активности у оквиру Источног партнерства. Такође, потребно је нагласити да веома ценимо узајамну подршку између Републике Србије и шест партнерских земаља обухваћених Источним партнерством, уз наду да ће ови односи у наредном периоду бити још више унапређени.

Србија је трајно посвећена регионалној сарадњи, која такође представља један од стубова наше спољне политике. Посебно наглашавамо јачање добросуседских односа и учешће у различитим регионалним иницијативама, при чему смо посвећени унапређењу сарадње између различитих регионалних иницијатива у овом делу Европе. С обзиром на то, посебно поздрављамо потписивање Меморандума о разумевању између Извршног секретаријата ЦЕИ и Сталног секретаријата Јадранско-јонске иницијативе (ЈЈИ), који ће, без икакве сумње, допринети даљем унапређењу сарадње између ове две организације у областима од заједничког интереса.

Искористио бих ову прилику да подсетим уважене колеге на то да је Република Србија од 1. јуна преузела председавање Јадранско-јонској иницијативи (ЈЈИ) и Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион (EUSAIR). Дозволите ми да вас обавестим да ће Република Србија, у оквиру свог председавања, нагласак ставити на важност функционалног повезивања континенталног залеђа и приобаља Јадранско-јонског региона, али и да ће наставити рад на остваривању других приоритета који су предузети од стране претходних председавајућих. Посебно се радујемо предстојећој сарадњи са Црном Гором и Републиком Словенијом у оквиру механизма „Председавајуће тројке“.

Желео бих да се осврнем и на питање значаја пуног поштовања свих договора који су постигнути у регионалним форумима, без прављења изузетака. У том контексту, наглашавамо да је тренутно непоштовање обавеза из Споразума о слободној трговини у Централној Европи (ЦЕФТА) недопустиво и да је потпуна супротност самој идеји регионалне сарадње“ – истакао је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here