1. 12. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Бнабић учествовала је данас у Цириху на WORLD.MINDS  конференцији, оценивши да је њено учешће на овом скупу додатно признање Србији као земљи која је један од миротвораца на Балкану, која настоји да Европи донесе нову стабилност и реалност.

Брнабић је на конференцији говорила заједно са седмим председником Јужноафричке Републике Фредериком де Клерком, који је са Нелсоном Менделом поделио Нобелову награду за мир 1993. године, што је, како је истакла у изјави за агенцију Танјуг, доказ да свету имамо да понудимо праве вредности.

У дебати је, поред премијерке и Де Клерка, учествовао и Џорџ Фридман оснивач публикације Geopolitical future и светски стручњак за геополитичке прогнозе и област међународних односа.

Председница Владе је подсетила на Фридманову опаску да се “на Балкану ништа не заборавља и не опрашта” и додала да је то управо оно што Србија покушава да промени.

Покушавамо да отворимо нову страницу и да почнемо да опраштамо како би нове генерације имале перспективнији Балкан и могле да отворе нову страницу, рекла је Брнабић.

Конференција је била и прилика да премијерка упозори на то да свет постаје све комплексније и све теже место и да скоро да више нема правила, па се и опстанак СТО доводи у питање,

Сведоци смо трговинских ратова између САД и ЕУ, која је увела санкције Русији, напетости између САД и Кине, доста напетих односа између ЕУ и Кине, што ставља све земље као што је Србија у тешку позицију, рекла је председница Владе и додала да нам је зато важно да останемо самостални и независни, да останемо отворени за све инвеститоре из целог света као и за пласирање наших производа у свет.

То успевамо да урадимо и на то смо поносни, рекла је она, додавши да је скуп искористила да каже и да би свет требало да се врати на то да верује у слободу кретања робе, капитала и услуга и на конкурентност као основне вредности које су у оквиру Европе у најдужем периоду у историји донеле мир, благостање и економски просперитет.

Председница Владе је рекла и да је Србија много радила на томе да успостави партнерски однос са WМ, а да је резултат тај да је једина земља, поред Швајцарске, у којој се одржавају овакви скупови на којима се размењују идеје које мењају свет.

Она је најавила да ће наредни скуп у Београду бити одржан 2021. године, уз још веће учешће нобеловаца и наших научника.

WORLD.MINDS  је осмишљен тако да чланови презентују најзанимљивија и најновија открића у науци и другим областима друштвеног деловања.

Скупови који се одржавају сваког децембра у Цириху прилика су за представљање најбољих решења те године из целог света о којима се затим на скупу разговара.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here