Mesto za reklamu

08.09.2019.

Министарство одбране изразило је огорчење и затражило извињење због срамног поступања органа Републике Хрватске, који су забранили делегацији Министарства одбране и Војске Србије да уђу у ту земљу и присуствују обележавању Дана јасеновачких новомученика.

„Забранити одлазак на помен побијеним јасеновачким мученицима значи да се жртве не поштују, а њихова трагедија вређа и сакрива. Данас је Република Хрватска осрамотила себе и повредила сећање на усташке жртве“, оценило је Министарство у саопштењу.

Министарство одбране је саопштило да спречавање исказивања поштовања покланој јасеновачкој деци значи стати на страну њихових џелата.

У саопштењу се подсећа да је делегацији Министарства одбране и Војске Србије забрањен улазак у Републику Хрватску, где су, као и претходних година, официри, подофицири, кадети и ученици кренули на обележавање Дана јасеновачких новомученика.

Министарство одбране је навело да је делегација на време и по уобичајеној процедури пријавила да ће присуствовати манифестацији у Манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

На манифестацији је планирана служба православних свештеника, а након литургије освештавање славског колача и жита на гробној хумци код Каменог цвета у Спомен комплексу Јасеновац.

„Кршећи сва морална и законска начела Република Хрватска је спречила да званична делегација Војске Србије искаже своје поштовање побијеним јасеновачким мученицима. За такво насиље не постоји оправдање ни образложење“, саопштило је Министарство.

У саопштењу се наводи да је члановима делегације Министарства одбране и Војске Србије затражено да изађу из возила, извршен је претрес њихових ствари, а узети су им и пасоши на додатно скенирање.

Према речима вође делегације, пуковника др Саше Милутиновића, делегација од 11 чланова путовала је у цивилној одећи.

Припадници Граничне полиције Хрватске извршили су претрес личних ствари чланова делегације и уочили службене униформе чланова делегације. Члановима делегације је неформално речено да немају сагласност Министарства одбране Републике Хрватске да у Хрватску унесу униформе, пише у саопштењу.

Како се додаје, делегација Министарства одбране и Војске Србије је затражила одобрење да њени чланови уђу у Хрватску без униформи, на шта им је официр Граничне полиције одговорио да данас неће ући.

„Након тога није им дозвољен улазак, издате су им одбијенице, које су чланови делегације одбили да потпишу. Формални разлог одбијања је: ’Нема одговарајуће документације којом би оправдали сврху и услове свог боравка — докази за путовања из другог разлога‘“, наводи Министарство одбране Србије.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here