Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Од дванаест кандидата међу којима Французи треба да изаберу своје представнике у европским институцијама, деветоро се изјаснило против, један је уздржан а само двоје су за то да Србија уђе у унију

Какве су шансе Србије да уђе у Европску унију 2025. године? Никакве, судећи према расположењу кандидата из Француске на челу листа за европске изборе 26. маја.

У првом телевизијском представљању на телевизији Франс 2 које је трајало више од три сата Србија се неочекивано нашла у центру расправе о ситуацији у Европској унији, њеним границама и вољи, односно недостатку воље за даљим ширењем.

Неочекивано зато што је Србија ван радара француске дипломатије и јавности, као једна од немирних балканских земаља у којој Француска, осим мањих економских интереса, нема много шта да тражи. Србија се наметнула као жртвени јарац пропалих европских политика, као земља на чијим леђима се ломи незадовољство великог броја Европљана политиком проширења, на коју се од економске кризе 2008. године и мигрантске кризе 2015.  гледа као на опасност, а не као на шансу.

Тему је отворила водитељка уводном опаском да је пет земаља  на путу да се прикључи Европској унији и да је међу њима најдаље одмакла Србија, чији улазак је предвиђен 2025. године, на шта је уследило питање: Да ли сте за или против уласка Србије у Европску унију?

Од дванаест кандидата међу којима Французи треба да изаберу своје представнике у европским институцијама, деветоро се изјаснило против, један је био уздржан а само двоје су били за то да Србија уђе у унију.

За улазак Србије у Европску унију били су Жан Кристоф Лагард, центриста који је снажно за ЕУ, лидер Уније демократа и независних, политичке формације са незнатним утицајем у Француској и Рафел Гликсман, на челу недавно основаног покрета који се прикључио Социјалистичкој партији на издисају. Син Андреа Гликсмана, жестоког заговорника независног Косова, од оца је наследио атлантизам, односно окренутост САД у спољној политици, неоконзерватизам и морално супериоран став по коме је оправдано мешати се у унутрашња питања других земаља, што је доказао својим ангажовањем у Грузији и Украјини, на страни оних који су „против Путина”.

„Српска стварност“ / Демостат /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here