Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Од почетка епидемије коронавирус је у Србији потврђен код 104.097 особа, а од последица заразе преминуло је 1.110 људи. Укупно је тестирано 1.573.980 узорака. Очекују се нове мере Кризног штаба чије заседање почиње у 09.00.

Према последњим подацима, на болничком лечењу се налази 5.589 људи, а на респираторима је 186 пацијената.

Србија сваког дана бележи пораст броја инфицираних. Према последњем пресеку, у Србији у протекла 24 сата преминуло још 29 пацијената, а код 6.109 људи потврђен је коронавирус.

Због погоршања епидемиолошке ситуације овога јутра ће заседати Кризни штаб и разматрати доношење строжих мера.

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, упозорио је да је Србија у критичној ситуацији, посебно у Београду где се из ванредне прешло у катастрофалну ситуацију, јер нема простора за пацијенте, па се они превозе у друга места. Оценио је да још има простора до тзв. италијанског сценарија.

Епидемиолошка ситуација у Србији je јако озбиљна, упозорио је и директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша и додао да Србија по броју новооболелих у последњих седам дана спада у групу 15 најпогођенијих држава у Европи.

Можемо очекивати да ће Србија постизати нове дневне рекорде у броју оболелих, навео је Ивануша и додао да се може очекивати и велико погоршање што се тиче броја умрлих у наредних неколико недеља.

Због све већег броја оболелих поједине локалне самоуправе доносе одлуке о увођењу ванредне ситуације, а јуче је то учинио Ниш и општина Шид.

Ево и слике са терена:

У Војводини регистровано 1.258 нових случајева заразе

Током претходног дана у Војводини је регистровано 1.258 нових случајева, саопштио је Институт за јавно здравље Војводине.

Највећи пораст забележен је у Панчеву и Кикинди. Институт и даље оцењује епидемијску ситуацију у покрајини као ванредну, са даљом тенденцијом погоршања.

“У овом тренутку на територији 38 општина ситуација се оцењује као ванредна и то у Новом Саду, Зрењанину, Сремској Митровици, Панчеву, Кикинди, Суботици, Сомбору, Бачкој Паланци, Вршцу, Белој Цркви, Беочину, Опову, Жабљу, Алибунару, Сремским Карловцима, Пландишту, Темерину, Ковачици, Кули, Инћији, Руми, Врбасу, Бечеју, Иригу, Ковину, Шиду, Тителу, Житишту, Србобрану, Новом Бечеју, Новој Црњи, Новом Кнежевцу, Малом Иђошу, Оџацима, Сенти, Старој Пазови, Сечњу и Пећинцима,” наводи се у саопштењу.

У осталим градовима и општинама ситуација се оцењује као изразито неповољна са тенденцијом погоршања у ванредну.

У Клиничком центру Војводине су тренутно на лечењу 303 пацијента оболела од ковида, од којих је 18 на механичкој вентилацији. У Војној болници у Петроварадину лечи се 32 пацијента.

Колубарски округ: Нових 216 случајева, у Ваљеву 120

У Колубарском округу, према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације Ваљево, потврђено је нових 216 случајева позитивних на вирус, од чега 120 у Ваљеву.

У Осечини и Лајковцу регистровано је још по девет, Мионици 19, Убу 24 и у Љигу 35, наведено је на сајту града Ваљева.

У ковид амбуланти Дома здравља Ваљево током јучерашњег дана обављено је 550 прегледа и узето 195 бриса.

У Пријемно ургентном центру Опште болнице Ваљево прегледано је 44 сумњива и/или вероватана случаја на ковид 19, узето је 16 брисева, а на болничко лечење примљено је седам особа.

У ужичкој Општој болници 17 пацијената на интензивној нези

Од 19 пацијената позитивних или сумњивих на ковид 19 у ужичкој Општој болници 17 је на интензивној нези, а 10 на респираторима.

У стационарном делу пожешке болнице је 35 пацијенарта, а у привременој ковид болници у Кечагову 143.

У ковид болницама у Врању хоспитализована 73 пацијента

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављена су 202 прегледа, а укупан број првих прегледа је 101. Узоркована је крв код 128 пацијената и сачињено 99 РТГ плућа.

Такође, урађено је 15 пи-си-ар, 49 брзих и 88 антигенских тестова, а дијагностикована је бронхопнеумонија код 33 пацијента.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 73 пацијента, од којих је 60 позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 71 пацијент, на кисеонику 38. Примљено је 8 пацијената, отпуштено 13. Тренутан број слободних постеља је 77.

Према најновијим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 239 узорака из Пчињског округа, 94 су позитивна на коронавирус. Од тог броја 59 је из Врања, 5 из Сурдулице, 11 из Бујановца, 6 из Прешева, 4 из Трговишта, 3 из Владичиног Хана, 2 из Босилеграда и 4 из других градова.

У панчевачкој болници лечи се 220 пацијената

У панчевачкој болници лечи се 220 пацијената, шесторо мање него јуче, 97 пацијената је из Београда, из других места Јужног Баната 110 а из осталих места њих 13.

Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву је рекао да ће убацити још кревета ако буде потребно, лекова има као и опреме и лабораторијских реаганаса.

“Код болесника који имају и ковид инфекцију контролишено и друге параметре, успешно одговарамо изазову тренутка који није једноставан”, каже он.

Из Завода за јавно здравље у Панчеву стижу подаци да је за последња 24 часа забележен још 221 новооболели, највише у Панчеву 104, Вршцу 19, Ковачици 15. У последња 24 сата највећи број заражених у односу на број становника је у Ковину и Белој Цркви где их је 23.

И на крају подсећамо на најављену седницу Кризног штаба, која ће се одржати овога јутра са почетком у 09.00, на којој се очекује доношење нових мера у циљу заустављања енормног ширења опасног вируса – ковид 19.

У сваком случају понављамо и наше стално упозорење: Придржавајте се већ донетих обавезних, али и препоручених мера заштите, јер је то ипак најбољи начин да заштитите себе, своје ближње и све друге. Избегните све непотребне сусрете. Сва окупљања су иначе забрањена и биће санкционисана. Носите маске и оно што је још важније будите на дистанци од оних са којима морате да се сретнете.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here