Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Звуцима сирена за узбуну и гашењем светла, тачно у 19.45, када су НАТО авиони бацили прве бомбе, почело је централно обележавање 20. годишњице од почетка бомбардовања у Нишу. Јавности се обратили – Патријарх Иринеј, председник Председништва Б и Х Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић.

Централном обележавању почетка НАТО бомбардовања 1999. године присуствује велики број грађана, државних званичника, официри свих редова војске и полиције.

Окупљенима у Нишу обратио се најпре патријарх српски Иринеј, који је поручио да се данас сећамо најтрагичнијих дана у историји, истичући да тако нешто не треба да се понови никада и нигде у свету.

Напоменуо је да су звуци сирена за узбуну и данас присутни у нашим животима.

“Чујемо их у сновима, у својим сећањима, то су дани најтрагичнији у нашој историји, дани за које бисмо желели да се никада више не понове нашем народу, али не само нашем народу него нигде у овоме свету. То су звуци пакла, звуци мржње који излазе из дубине човекова бића, које разарају, које предају смрти и најтужнијим сећањима”, рекао је патријарх Иринеј.

Истакао је да 78 дана бомбардовања представљају дане страха.

“Да су то су били дани радости и они би били веома дуги. Замислите да ти трагични звуци и страх, који смо сви доживљавали, трају 78 дана. Питамо се данас одакле тај извор мржње, да се уништи оно што је највредније на овом свету под сунцем, да се уништи људксо биће ни криво ни дужно – али са једним јасним планом и циљем да се остваре земаљски планови, а ја бих мирне душе, то назвао пакленим плановима”, рекао је патријарх.

Истиче да је још трагичније то што су нас бомбардовали “наши бивши савезници и пријатељи, који су своје савезништво претворили у непријатељство према нашем народу”.

“Планови које су хтели да остваре потичу од моћника овог света, са једним циљем да један народ и мирољубиву државу униште и раскомадају у најмање делове и парчади, да би остварили своје циљеве и намере. Зато су предузели кораке од којих ће се поколења сигурно стидети и рећи оно што заслужују…”, навео је патријарх.

Поручио је да је ударено на миран народ који је читаву своју историју провео у великом страдању и искушењу, народ који воли слободу за себе и жели је другима.

“Да би остварили своје жеље осудили су нас да смо народ који чини зло, који смишља зло другима и то везали за један крај наше отаџбине, са народом са којим српски народ живи стотинама година како зна и уме, показујући своје право људско лице и хуманизам. Оклеветали су нас и са том клеветом и мржњом подигли су свет”, рекао је патријарх.

Моћне земље усмериле силу ка малом народу

Поручио је да је 19 моћних држава усмерило силу према једном малом народу и учинило оно што добар човек никада не би урадио.

“Нанели су нам велика зла, порушили су нам наше фабрике, индустрије, путеве, железнице, а чак нису ни болнице поштедели. Нису поштедели ни малену децу, која су са радошћу ушла, а са тугом и плачем напустила овај свет. То је нешто чему се само ђаво може радовати”, истакао је патријарх.

“Нека је вечна слава свима онима који су изгубили своје животе у најнесрећнијим временима… ни криви ни дужни”, поручио је поглавар СПЦ.

Додао је да нас је бомбардовање уназадило за више од 50 година – да су “напредну земљу претворили у прах и пепео”.

“Нека им Бог суди по правди својој, а познато је да зло добро неће донети”, рекао је патријарх Иринеј .

Додао је да је на нама да “пригрлимо отаџбину” и да будемо јединствени, јер је то, истиче, данас најпотребније да би се одбранила светиња на Косову и Метохији.

“Ту свету земљу не смемо никоме поклонити, морамо је бранити свим допуштеним средствима, а не дај боже да се користимо и неким другим. Ми то не желимо и молимо се Господу да не дођемо у такву прилику”, каже патријарх и свим народима пожелео свако добро.

Заставник прве класе у пензији Слађан Вучковић, војник пиротехничар, изгубио је 25. априла 1999. године обе руке и једну ногу. Тај дан потпуно је променио његов живот, а његову децу та бомба из авиона НАТО пакта натерала је његову децу да прерано одрасту.

Слађан Вучковић је током обележавања почетка бомбардовања у Нишу рекао да се НАТО пре 20 година дрзнуо на кукавички чин – да нападне све нас, нашу децу, нашу земљу, малу али поноситу.

На данашњи дан пре 20 година Слађан је био на терену у склопу редовних активности војске. Његов посао био је да уништава убојита средства. Тада се наизглед мирно поподне претворило у агонију.

“Нисам бринуо за себе, дао сам заклетву држави још 1982. као питомац војне школе. Бринуо сам за породицу, супругу и двоје деце. Ћерка је тада имала непуних десет, а син непуних пет година”, рекао је Слађан Вучковић.

Сећа се да је 25. априла било прохладно поподне када је чистио терен од бомби. Очистио је 106, а онда је на ред стигла и та 107. која му је променила живот.

У експлозији те бомбе остао је без обе руке и једне ноге.

“Сећам се експлозије и дима и како покушавам да нађем наочаре… Крв ми се сливала низ лице, али видим да колеге трче према мени. Не осећам физичку бол, само бол у души. Сада више никад нећу моћи да помилујем децу, да их учим да цртају, пишу, да играмо кошарку”, испричао је заставник прве класе у пензији Слађан Вучковић.

Тада су, каже, деца још била мала, а на њему је био велики терет – како им објаснити да им је тата другачији јер је радио свој посао и уништавао бомбе које су тате неке друге деце послале на нас.

“После неколико месеци деца су ми дошла у посету. Био сам пресрећан што их видим, али и тужан што више не могу да их ухватим за руку. Када су отишла, плакао сам…”, испричао је Слађан Вучковић.

Његова деца су, истиче, прерано одрасла и суочила се са суровом стварношћу коју доноси рат.

“Никад нисам опростио НАТО агресију. Колико је породица уништила… Нека је жртвама слава и вечно им хвала”, овим речима Слађан Вучковић завршио обраћање у Нишу.

Вучић: За опстанак важно да не заборављамо животе

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је за опстанак српског народа важан један услов – да не заборављамо никада никоме наше животе, посебно не дечије.

Александар Вучић на обележавању 20 година од бомбардовања

“Све остало је нешто што се да поправити”, додао је председник.

Истакао је да су на месту рушевина изграђене нове болнице, школе, путеви, али да ништа не може да врати људске животе, међу којима су трудница Љиљана Спасић из Ниша, ученица Сања Миленковић из Варварина, породица Милић из Алексинца, двогодишњи Марко Симић из Новог Пазара, брат и сестра Стефан и Дејана из Раље, мала Милица из Батајнице…

“Нико није одговарао за ове злочине. Српски цивили, наша деца, били су дозвољена мета агресије НАТО-а и за њих је то била само грешка. За нас никада неће бити грешка и та деца и ти људи никада неће отићи у заборав”, рекао је Вучић.

Поносан је, каже, на слободарски дух нашег народа, који нас је натерао да не заборавимо да будућност можемо градити само на таквим основама – чувајући слободу, независност и самосталност као највише вредности.

Навео је да се пет година на овакав начин обележава годишњица агресије НАТО-а на “малу, слободољубиву и никада покварену земљу”.

Цитирајући Мартина Лутера Кинга, Вучић је истакао да у то време нисмо имали пријатеље.

“Хвала онима који нису били против нас, али нам помагао није нико. Били смо сами суочени са највећом војном силом на свету, са коалицијом богатих и моћних, са 22.000 тона бомби и ракета и њиховим јасним циљем – да нас понизе и део наше територије предају неком другом”, рекао је Вучић.

Нагласивши да данас поново имамо пријатеље, али и оне који нам више нису непријатељи, председник је нагласио да остаје јасна разлика у мишљењу о ономе што се догађало.

“Смрт 2.500 цивила, смрт 79 деце, девастирање земље, штете које се мере дсетинама милијарди долара за нас ће увек бити злочи. За њих је, чак ако и толико хоће да признају, грешка уз коју, ту и тамо, додају израз ‘трагична’. Њихове грешке за нас су значиле губитак најважнијих од свих живота, дечјих живота. Немамо право на то да погнемо главу”, навео је председник.

Додао је да Србија данас и сме, и може, и мора да каже да су грешка није српски народ који је страдао, већ они који су га бомбардовали.

“Ма колико радили против Србије, Србија је данас јача и снажнија него што је икада била”, каже Вучић и каже да је гледање у будућност најсветија обавеза коју имамо и према жртвама и према сећању.

Реч председника Додика:

Председник Председништва Б и Х Милорад Додик обратио се окупљнима и поручио да је НАТО бомбардујући Србију начинио велики злочин над српским народом, што је било у кинтинуитету са бомбардовањем Републике Српске.

Милорад Додик на обележавању 20 година од агресије

“Стравчина страдања Србији и Републици Српској било је дело западних држава које су Србију и срспки народ сврстали на страну лошег и ономе коме треба начинити штету”, рекао је Милорад Додик.

Истакао је да је НАТО агресија давно припремана и да она и даље траје и додао да су му од оних који су командовали операцијом само гори они који агресију покушавају да оправадају и нађу разлоге, јер, како каже, њих никада неће бити.

“Та штета је огромна, та штета је цивилизицијска, а они нису сматрали да терба да се издигне. Њихови војници, генерали, нису они који су процесуирани за злочине, већ је то опет остављено за нас”, истакао је Додик.

Манифестацији је присуствовао државни врх Републике Србије, Републике Српске, Српске православне цркве, грађани Ниша и из целе Србије и многи гости са разних страна света. Изведен је и пригодан музички програм, а догађај је у директном телевизијском преносу преношен на Јавном сервису за Србију и свет.

 „Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here