Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Србија је добро место за инвестирање и види се напредак у побољшавању пословне климе, изјавила је председница Владе Србије Ана Брнабић на представљању Беле књиге Страних инвеститора за 2021. годину окупљених у ФИЦ-у.

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас да је српска привреда под тешким околностима пандемије коронавируса 2020. и 2021. године показала изузетну жилавост и отпорност и истакла да је то заједнички резултат привреде, привредника и државе.

Брнабић је, обраћајући се на представљању Беле књиге Савета страних инвеститора (ФИЦ) рекла да је њен утисак да је, упркос пандемији, пронађен најбољи начин да држава сарађује са Саветом.

“Србија је добро место за улагање и мислимо да ће бити и у наредним годинама. Важно је да пословно окружење буде предвидиво, јер ће се онда подизати и животни стандард грађана, а који једино може дугорочно да се подигне кроз развој економије”, истакао је извршни директор Савета страних инвеститора (ФИЦ) Александар Љубић.

Каже да је ове године Бела књига обрадила 54 теме и да има више од 300 препорука и подсећа да је Бела књига за 2021. годину 19. по реду.

“Како се развија привредно окружењу тако се развија и Бела књига. Сарадња између ФИЦ и владе је одлична и имамо заједничке савете који прате спровођење препорука из Беле књиге”, навео је Љубић.

Нагласио је да је Бела књига веома важна за представнике власти, која може на тај начин да добије информације од страних инвеститора “из прве руке”.

Љубић је рекао да је ФИЦ редефинисао приоритете због пандемије и у први план ставио дигитализацију.

Премијерка Брнабић је, говорећи о оценама из Беле књиге, навела да је најбољи резултат остварен у области дигитализације и електронског пословања, и додала да је управо то област за коју се залаже Влада Србије, односно да направи економију која се базира на знању и иновацијама.

Према њеним речима, дигитализација ће обезбедити и ефикаснију јавну управу и допринети борби против корупције, али и допринети бржем привредном расту.

Она је навела податак да ИТ сектор и у овој години остаје највећи извозник и да ће ове године по први пут нето извоз тог сектора прећи милијарду евра, оценивши да то показује колико смо брзо напредовали у овом домену.

Премијерка је, као најслабији резултат из Беле књиге навела радно-правне прописе, додајући да је то комплексна материја, на којој ће се радити заједно са компанијама и синдикатима.

Председница Владе је изнела предлог да то буде једна од првих тема на следећој седници Социјално-економског савета.

Брнабић је напоменула да су два изазова кључна за пословно окружење, а то су недостатак радне снаге и енергетика.

Што се тиче радне снаге, морамо да идемо у реформу образовања, да наставимо да подржавамо дуално образовање и драго ми је што смо дуално образовање увели и на факултете, рекла је она.

Према њеним речима, веома су важни и тренинг центри за преквалификацију радника за радна места која су потребна на тржишту.

Она је нагласила да је јако важно да Влада Србије настави са таргетирањем мера за повратак дијаспоре, додавши да то добро иде, када је реч о високо образованим кадровима, али да су и даље проблем повратак водоинсталатера, варилаца, електричара, возача.

Када је реч о енергетици, Брнабић је навела да је важно да обезбедимо довољно гаса, као и да наставимо са енергетском транзицијом и преласком на обновљиве изворе енергије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here