Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић позвао је данас Србе са Косова и Метохије да остану мирни и прибрани, да не одговарају на провокације власти у Приштини, и да све што планирају да предузму, ураде то на миран и демократски начин.

Вучић је у обраћању новинарима након састанка у Београду са представницима Срба са Космета, рекао да је такву молбу упутио како друга страна, са делом међународне заједнице, не би могла неки исхитрен потез да искористи у кампањи против њих.

Он је истакао да ће држава Србија пронаћи начин да буде уз свој народ, истовремено упозоривши на то да је актуелна ситуација за нас веома тешка.

И поред свега, остаћемо уз своје људе и видећемо које механизме имамо на располагању да то урадимо, указао је председник.

Према његовој оцени Срби са КиМ су чврсти у одлуци да, упркос овој највећој претњи њиховом опстанку, чувају своје куће, имања, породице и живе у миру.

Борићемо се да људима у свету све објаснимо, чак и онима који ће по обичају да окриве две стране, рекао је Вучић.

Он се данас састао са представницима Срба са Косова и Метохије, са којима је разговарао о томе како помоћи нашем народу после мера које је Приштина увела на робу из Србије.

Председник је том приликом истакао да увођење таксе најпре од 10 одсто, а сада и 100 одсто, значи у потпуности забрану трговине са централном Србијом јер том мером није погођена само роба широке потрошње, већ и медицински материјал за болницу у Косовској Митровици.

Одлука Приштине да повећа таксе на српску робу довела је и до драматичних последица у виду скидања српских таблица, паљења српских производа, блокирања срспке штампе… Председник Србије Александар Вучић рекао је да су албанске трупе кренуле из база Белведере и Врело ка северу Косова.

Он је, поводом изјаве Рамуша Харадинаја да Приштина неће укинути таксе на српску робу док Србија не призна независност Косова, рекао да се морамо спремити за дугу борбу јер независност сигурно нећемо прихватити.

Председник је такође нагласио да паљење наше робе у Качанику представља нешто што до сада није нигде виђено, изразивши очекивање да ће Европска унија успети да уразуми Приштину, али да није оптимиста да ће се то и десити.

Плашим се да све што сам рекао у Косовској Митровици, позивајући приштинску страну на мир и разумевање, да схвате да је компромис једино могуће решење, нису разумели. Можда су то схватили као наш знак слабости, подвукао је он.

Вучић је нагласио да Београд, због Срба на Косову и у централној Србији, мора да чува мир.

Имамо робу и економију која напредује. Коначно је животни стандард кренуо да напредује и иде узлазном путањом. То не смемо да угрозимо. Морамо да дамо све од себе да избегнемо сваку врсту конфронтације, поручио је председник.

Према његовим речима, Приштина ће покушати да нас увуче у сукобе разноразним провокацијама и зато морамо да будемо једни уз друге и да се боримо мирним, дозвољеним политичким средствима.

Надам се да никоме неће пасти на памет да примени силу против нашег народа само зато што су Срби. То српска држава неће дозволити, нагласио је Вучић.

Србија прати промену ситуације на терену, нагласио је он, преневши да је забележено померање косовских снага ка северу Косова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here