Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Србији је предат нови Штадлеров брзи воз, први од укупно три која су купљена од швајцарске компаније “Стадлер бушнанг АГ”, а примопредаји је присуствовао председник Александар Вучић. Председник је поручио да ће брза пруга од Београда до Новог Сада бити отворена за саобраћај крајем фебруара или 1. марта.

Председник Александар Вучић провозао се новим Штадлеровим брзим возом и истакао да су брзе пруге и модерни возови нова слика наше земље, као и да ће прва деоница брзе пруге ка Будимпешти, од Београда до Новог Сада, бити отворена за саобраћај крајем фебруара или 1. марта.

Вучић је током вожње, заједно са представницима Штадлера, српских железница и медија, у разговору са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером рекао да је почетак саобраћаја на брзој прузи велика промена за грађане Србије.

Воз је фантастичан и веома удобан, прокоментарисао је председник током вожње од железничке станице Нови Београд до станице Београд центар у Прокопу.

Вучић је током вожње на мосту да треба да се среди и локација преко пута “Београда на води”, са друге стране реке.

Брзи воз може да иде брзином од 200 километара на сат и први је дабл-декер, односно воз на спрат, који ће саобраћати пругама у Србији.

Воз је опсособљен за ЕТЦС (Европски систем управљања возовима) – облик сигнализације који користе многе европске земље које могу управљати возовима из центра.

У “Србија возу” истичу да је Србија добила први воз прилагођен том систему.

Примопредаји брзог воза у железничкој станици “Нови Београд” присуствовали су министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, градиначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, представници компаније “Стадлер бушнанг АГ” и амбасаде Швајцарске у Београду.

Такође, присуствовали су и бивши немачки канцелар Герхард Шредер и амбасадор Швајцарске Урс Шмид.

Иначе, брзи воз је стигао у среду у Суботицу, а преостала два воза требало би да буду испоручени до краја године.

Након представљања карактеристика брзог воза, организована је пробна вожња до Железничке станице “Београд Центар”.

Уговор са компанијом “Штадлер” о набавци брзих возова потписан је у априлу ове године.

Возови ће саобраћати на брзој прузи Београд–Нови Сад која ће, како је најављено, грађевински бити завршена до краја године.

Након тога следи тестирање брзе пруге и возова, а грађани ће до марта моћи да путују новим и модерним возовима. Путовање између Београда и Новог Сада трајаће само пола сата.

Једини понуђач који је доставио понуду на тендер за набавку возова био је реномирани швајцарски произвођач “Штадлер”, са понуђеном ценом од 62,2 милиона евра (62.197.200 евра са ПДВ-ом).

У питању су три најсавременије, двоспратне електромоторне гарнитуре, изузетног комфора.

У возу има укупно 316 седишта, укључујући и места за смештај особа са смањеном покретљивошћу. Такође, постоји интернет, дисплеји који показују заузетост седишта и мини бар.

Карта ће, према ранијим најавама, коштати највероватније око 1.000 динара.

“Два пута дневно ће грађани моћи да путују директно од Београда до Новог Сада и стигну за 30 минута и то ће коштати око 1.000 динара, без много стајања. Неки возови ће се заустављати на више станица и вожња ће бити јефтинија, а трајаце око 48 до 52 минута”, рекао је раније Момировић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here