Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

 Директор Лекарске коморе Србије Милан Динић је изјавио да нема тачних података колико лекара годишње напусти Србију, али да неки подаци показују да њих 300 оде у иностранство у потрази за бољим послом. Додаје да је неопходно предузети мере како би се спречило да у тренутку када уђемо у ЕУ имамо масовни одлив лекара.

 “Можемо да констатујемо да Србија има 30.000 лекара и неки индиректни податак који ми користимо када причамо о одласку лекара је неки сертификат добре праксе који Лекарска комора издаје – годишње се изда око 700 тих сертификата, али половина тих сертфиката се издаје за неки рад викендом који лекари обављају у БиХ и Црној Гори, а ако бисмо могли да дамо неку слободну пројекцију говорили бисмо да негде око 300 лекара напушта земљу”, каже Динић. Додао је да се неки од њих враћају, јер одлазе на радно ангажовање по уговору на годину дана.

Председник Лекарске коморе Србије истиче да Србија у овом тренутку има релативно добру ситуацију, али да је неопходно предузети мере да се спречи већи одлазак лекара.

“Србија има релативно добру ситуацију што се тиче укупног броја, јер имамо и позитивна кретања лекара из БиХ и Црне Горе ка Србији, тако да тај неки укупни број лекара се одржава на том нивоу који је апослутно задовољавајући. Вероватно уласком у ЕУ или снижавањем критерујума за одлазак, као што је Немачка већ урадила, ми морамо да предузмемо одређене мере у смислу стварања бољих услова рада и повећање плата”, објашњава Динић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here